Elektrische cv-ketel
Met enige regelmaat krijgen we vragen over een elektrische cv-ketel. Laten we direct met de deur in huis vallen: wij hebben geen elektrische cv-ketels in ons assortiment. Maar we willen wel graag informeren over deze optie voor het verwarmen van een woning.
Wat is een elektrische cv-ketel?
Een elektrische cv-ketel is een warmtebron dat het water in een huishouden verwarmt door middels van elektriciteit in plaats van gas. Alhoewel dit duurzaam klinkt is het vaak wel zo dat er behoorlijk wat stroom nodig is. Zo kan het zelfs zijn dat je bij de netbeheerder moet navragen voor een aanpassing van de huidige aansluiting, of een geheel nieuwe aansluiting gerealiseerd moet worden, met de nodige hoge kosten die daarbij komen kijken. Over het algemeen lijkt een elektrische cv-ketel precies op een hr-ketel, met het enige verschil dat er geen gas gebruikt wordt bij de elektrische cv-ketel.
De voordelen van een elektrische cv-ketel
Een elektrische cv-ketel klinkt goed, zeker als je weet dat er geen fossiele brandstof mee gemoeid is. Daarnaast heeft deze categorie cv-ketel ook nog een paar andere voordelen, namelijk:
- Een woning kan ermee compleet van het gas af
- Een elektrische cv-ketel is erg stil
- Ze zijn compacter en daardoor ruimtebesparend
De nadelen van een elektrische cv-ketel
De nadelen van een elektrische cv-ketel zijn erg beperkend en wegen daarom ook zwaar mee met het feit dat het op dit moment wettelijk verboden is om een volledige elektrische cv-ketel te installeren in Nederland. Daarnaast zijn er nog de volgende nadelen:
- Het energieverbruik (elektriciteit) zal behoorlijk toenemen ten opzichte van een HR-ketel
- Niet goed geschikt voor grotere (vrijstaande) woningen of voor woningen die slecht geïsoleerd zijn
- De kosten voor gas zullen dalen, maar de stijging van de kosten voor elektriciteit wegen daarbij zwaarder
Elektrisch vs. gas
Al jaren zijn we in Nederland bezig om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Naast de voordelen dat dit heeft voor het milieu is het ook nog eens goed voor de kosten van de eindgebruiker. Maar helaas is het nog niet zo makkelijk om geheel van het gas af te gaan. Zoals eerder genoemd zijn elektrische cv-ketels in Nederland niet toegestaan als hoofdverwarming. Mogelijk gaat dit in de toekomst nog veranderen aangezien ook de overheid druk bezig is met de energietransitie.
Daarnaast zien we ook steeds vaker problemen op het elektriciteitsnet. Nieuwe bedrijfspanden komen in een wachtrij voor aansluitingen en ook de kosten voor stroom lopen behoorlijk op. Er zal dus op het gebied van stroom eerst wat moeten veranderen willen we geheel afhankelijk kunnen zijn van elektriciteit. Daarmee moet het elektriciteitsnet bestand zijn tegen de grotere vraag naar stroom mocht er een hele grote groep overstappen op een elektrische cv-ketel.
Een alternatief zou zijn om te kijken naar hybride warmtepompen. Deze maken wel gebruik van gas, maar dermate weinig dat je al snel zo'n 80% op je gasverbruik zal kunnen verminderen.
Elektrische cv-ketel of warmtepomp?
Met een hybride warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik en maak je gebruik van de temperatuur buiten om het tapwater en verwarmingswater warm te krijgen. Bij een elektrische cv-ketel wordt er geen gas verbruikt, maar wel behoorlijk wat elektriciteit. Veel meer zelfs dan bij een warmtepomp. Alleen bij nieuwbouw zou een elektrische cv-ketel nog een optie kunnen zijn. Een elektrische cv-ketel vraagt namelijk dusdanig veel elektriciteit dat er een aparte aansluiting gerealiseerd dient te worden. Mogelijk dat het in de nabije toekomst wel toegestaan wordt vanuit de overheid, maar voor nu zou een hybride warmtepomp een veel betere optie zijn voor elke woning dat duurzaam wil verwarmen.
Subsidies
Doordat de overheid ook graag wil verduurzamen hebben ze een speciale subsidieregeling in het leven geroepen waarmee het voor de mensen in Nederland aantrekkelijker is om over te stappen op een duurzame oplossing. Dit zogenoemde ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) zien wij momenteel veel gebruikt worden voor hybride warmtepompen. Deze ISDE-regeling is op dit moment niet van toepassing op elektrische cv-ketels. Ook hierom is het al aantrekkelijker om een warmtepomp te nemen. De totale subsidie kan namelijk al snel een aftrek betekenen van zo'n 2000 euro.
Ons advies
Als je wil verduurzamen en je een flinke investering kan doen, dan is ons advies om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Als een elektrische cv-ketel al een optie zou zijn, dan is er een behoorlijke aanpassing nodig aan de woning om het goed te laten werken. Daarnaast moet de woning ook niet te groot zijn en goed geisoleerd zijn. Bij een warmtepomp is dit niet het geval, alhoewel beide factoren natuurlijk wel meetellen in goed de warmtepomp kan werken en welke type cv-ketel er aan gekoppeld moet worden voor efficiënt gebruik. Het is daarom veel interessanter en eenvoudiger om te kijken naar een hybride warmtepomp.
Bij Warmgarant bieden wij de Intergas Xtend hybride warmtepomp aan. Klik hier voor meer informatie.