In 1981 heeft de hoogrendementsketel of HR-ketel zijn introductie gemaakt in Nederland. Het grote verschil met de, toen populaire, VR-ketel zit hem in de condensatie. Door condensatie van waterdamp in de rookgassen hergebruikt een HR combiketel de vrijgekomen warmte. Hierdoor is het met een HR-ketel goed mogelijk om te besparen op de energie kosten. Bijna alle HR cv-ketels werken op aardgas, slechts een handjevol HR-ketels is aangesloten op propaan. iets dat ook goed mogelijk is bij een Intergas HR-ketel. Ongeacht de energiebron is een HR-ketel altijd zuiniger dan een verbetert rendement (VR) ketel.
Hr-ketel
Bij al onze cv-ketels is inbegrepen
Gratis standaard installatie door een installateur bij jou uit de buurt.
Gratis slimme thermostaat om je comfort op afstand te regelen.
15 jaar all-in garantie met ons service-abonnement, na 2 jaar maandelijks opzegbaar.
--TITLE--
Wat is een HR-ketel?
Een HR-ketel is een apparaat dat de verwarming in huis verzorgt. Een HR cv-ketel is een verwarmingsketel die zowel warm water als verwarming levert. Een HR-ketel kan ook solo aangesloten worden. Op dat moment kan de cv-ketel als geiser gebruikt worden. Dan geeft een HR-ketel alleen awarm water. Ook kan er voor gekozen worden om de HR-ketel alleen te gebruiken voor de verwarming van een woning. Een HR-ketel is dus niet per definitie een combiketel. Echter is het eerder uitzondering dan regel dat een HR-ketel solo wordt aangesloten.
Hoe werkt een HR-ketel?
Een HR combiketel verwarmt water in de ketel. Dit kan koud leiding water zijn voor de douche of het bad. Maar het kan ook koud verwarmingswater zijn voor de radiatoren. De ketel slaat aan op het moment dat de warme kraan of thermostaat open wordt gedraaid. Op dat moment stroomt er water door de HR-ketel. De stromingsschakelaar registreert deze stroming en hierop gaat de HR-ketel “aan”. De HR-ketel ontsteekt en de warmtewisselaar wordt verwarmt. Door deze warmtewisselaar stromen de koude leidingen voor water en verwarming. Die worden op hun beurt verwarmt en geven uiteindelijk warmte. Het water voor de radiatoren wordt door de cv-ketel pomp door de leidingen gepompt. Het water voor de douche kent al een bepaalde voordruk en stroomt zo door de warm water leiding naar de kraan. Wanneer de thermostaat de gewenste themperatuur heeft bereikt. Of wanneer de kraan wordt dicht gedraaid, dan stop de cv-ketel met verwarmen. Pas wanneer de kraan weer open gaat of de thermostaat een lagere temperatuur registreert gaat de cv-ketel weer aan.
Wat kost een HR-ketel installatie?
Hoewel elk huishouden verschilt, is de centrale verwarming vaak op dezelfde wijze geregeld. Hierdoor hoeft het plaatsen van een HR-ketel niet veel te kosten. Bij het plaatsen van een HR-ketel dient u rekening te houden met de kosten voor de HR-ketel, arbeid- en materiaalkosten. Deze drie posten samen leiden tot een totaal prijs. Bij Warmgarant betaalt u één bedrag voor deze drie posten. De plaatsing van de HR-ketel zit daarmee in de prijs verdisconteerd. Los daarvan doet Warmgarant nog meer dan alleen het plaatsen. Wij helpen al onze klanten op weg met de nieuwe HR-ketel. Daarnaast plaatsen wij een nieuwe thermostaat, vervangen appendages en plaatsen een nieuw expansievat. Daarmee is een vervangen van een oude VR-ketel voor een nieuwe HR-ketel altijd all-in.
Welke HR-ketel heb ik nodig?
Welke HR-ketel de beste is, is een goede vraag. Elke woning heeft weer andere wensen wanneer het gaat om verwarming en warmwater. Bij Warmgarant adviseren wij u om te denken vanuit uw warmwater behoefte. Bekijk goed hoeveel en op hoeveel punten tegelijk u warmwater wilt hebben. Vaak kan een CW5 HR-ketel goed op twee punten tegelijk warm water geven. Hier spelen vaak nog wel wat meer zaken mee zoals voordruk etc. Maar hierbij is een CW5 wel een goede uitgangspositie. Wij willen u ook graag adviseren via de telefoon of e-mail. Daarnaast kunt u ook onze kieswijzer proberen. Hier heeft u binnen een aantal vragen de ideale HR-ketel voor uw situatie.
Een HR-ketel zonder rioolafvoer?
Omdat een HR-ketel condenseert dient dit condenswater afgevoerd te worden. Hierdoor is er altijd een aansluiting nodig op een afvoer richting het riool. Deze afvoer is gelijk aan het soort dat u bij de wasmachine heeft. Heel vaak vindt u onder de HR-ketel een grijze pvc-pijp die richting het riool gaat. Ook als de HR-ketel naast de wasmachine hangt dan kan deze op de afvoer worden aangesloten.
Heeft u geen afvoer naar het riool onder uw huidige cv-ketel, geen probleem. Vaak kunnen wij eenvoudig een afvoer aanleggen richting het riool. Ook is er de mogelijkheid om een condenspomp te plaatsen. Met deze pomp wordt overtollig condenswater opgevangen en richting het riool gepompt. De slang richting het riool kan eenvoudig weggewerkt worden. De pomp kent een opvangbak met een vlotter. Zodra de opvangbak volloopt, stelt de vlotter de pomp in werking.
Een HR-ketel met vloerverwarming?
Een HR-ketel werkt heel goed met vloerverwarming. Heel vaak hebben HR-ketels een driewegklep. Deze klep zit verscholen in de HR-ketel en schakelt tussen verwarming en warm water. Deze driewegklep wordt vaak gezien als het achilleshiel van de HR-ketel. Om deze reden zit er geen driewegklep in een HR-ketel van Intergas. En toch kan deze HR-ketel op de vloerverwarming aangesloten worden. Dit komt omdat wij bij vloerverwarming een externe tweewegklep plaatsen. Dit heeft meerdere voordelen. De klep hoeft alleen maar te schakelen bij verwarming. Daarnaast zit deze niet in de cv-ketel. Mocht deze dus kapot gaan dan is zo’n klep eenvoudig te vervangen.
De voordelen van een HR-ketel?
Hierboven werd al uitgelegd wat het grote voordeel is van een HR-ketel. Op de lange termijn is een HR-ketel ook zeker aan te raden! De voordelen van een HR-ketel op een rijtje:
- Lager energieverbruik, beter voor het milieu
- Lagere energiekosten, goed voor de portemonnee
- Investering snel terug verdiend
- Hoog rendement voor een verhoogd wooncomfort
- Lange levensduur