Nieuws
Een duurzame woning
We vinden het steeds belangrijker om een steentje bij te dragen aan een schonere wereld. Daarom wordt er steeds meer gezocht naar duurzame technieken om bijvoorbeeld je huis op te warmen en energiezuinig te maken. Met duurzaam verwarmen bespaar je namelijk niet alleen energiekosten, het is ook beter voor het milieu. Zo is de hr-ketel een duurzame vervanging voor de vr-ketel, maar er zijn meerdere technieken om je huis duurzaam te verwarmen en zo energiezuiniger te maken. We geven je in dit artikel graag een aantal tips hoe je woning duurzaam kunt verwarmen.
Zonne-energie
Het gebruik van zonne-energie is zo’n techniek. De zon is een energiebron die nooit opraakt, en daarom is dit een erg duurzame energievorm. Steeds meer Nederlandse daken zijn voorzien van zonnepanelen of zonnecellen. Op deze manier wek je op een milieuvriendelijke manier jouw eigen stroom op. Daarnaast kun je geld verdienen door het terugleveren van de stroom. De gemiddelde terugverdientijd ligt anno 2018 op 7 jaar. Er zijn verschillende manieren om de woning te verwarmen met zonne-energie. Voor kopers kan het heel aantrekkelijk zijn om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het energielabel van de woning wordt namelijk beter, waardoor de waarde van het huis stijgt. Hoe groener het energielabel van je huis, hoe duurzamer en energiezuiniger je huis is.
Zonneboiler
Wil jij op een duurzame manier zorgen voor warm water in de woning en gebruik maken van de zon? Dan kun je overwegen om een zonneboiler te plaatsen. Een zonneboiler is een installatie bestaande uit onder andere een zonnecollector, een voorraadvat met water en een aparte verwarmer. Licht wordt omgezet in warmte en zo verwarm je water op een duurzame manier. Dit verwarmde water kun je vervolgens gebruiken voor je douche of keukenkraan. Een zonneboiler kun je ook goed combineren met een Intergas cv-ketel. Wist je dat je met een huishouden van 4 met een zonneboiler jaarlijks ongeveer 180 m3 gas en 330 kg CO2-uitstoot bespaart?
Isoleer de woning
Je huis isoleren is een duurzame manier om je huis op te warmen én energie te besparen. Een goede isolatie voorkomt dat de warme lucht het huis snel verlaat. Als het huis slecht geïsoleerd is, kunnen problemen als tocht, vocht en temperatuurschommelingen optreden. Hoe minder goed geïsoleerd, hoe meer energie er wordt verbruikt om de woning te verwarmen en warm te houden. Door goed te isoleren blijft de woning gemakkelijker op een constante temperatuur, omdat de warmte niet kan ontsnappen. Een gemiddelde eengezinswoning verliest de meeste warmte via het dak, de ramen, de gevel en de vloer. Zorg je voor goede isolatie op deze plekken, dan kan dat honderden euro’s per jaar schelen op je energierekening. Investeren in woningisolatie betaalt zichzelf uiteindelijk dus terug. Spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ glas zorgen ervoor dat je steeds een aantal procent op de energierekening bespaart. Door deze maatregelen kun je de warmte in de woning beter vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je minder energie hoeft op te wekken. Zo kun je op een duurzame manier je woning verwarmen. En hoe beter de isolatie van je woning, hoe beter je energielabel.
Groene energie afsluiten
Naast de hoeveelheid energie die je verbruikt, speelt het soort energie dat je afneemt ook een rol in hoe duurzaam jouw woning verwarmd wordt. Als je een energiecontract kiest, kun je altijd de keuze maken uit twee soorten energie: groene of grijze energie. Zoals eerder vermeld is groene energie afkomstig uit bronnen die nooit opraken en dus niet schadelijk voor de aarde. Grijze energie daarentegen wordt gewonen uit steenkolen en aardgas, bronnen die wel vervuilen.
Wil je een duurzame keuze maken? Kies dan voor een energiecontract met groene stroom. Je zorgt er dan voor dat je de stroommix die iedereen afneemt wat groener maakt. Iedereen ontvangt namelijk dezelfde stroommix. Hoe meer mensen duurzame energie afnemen, hoe groener de mix. Groene energie hoeft niet duur te zijn. Online energie vergelijken in een energievergelijker is niet moeilijk en kost je maar een paar minuten. In de vergelijker kun je aangeven welk soort energie je wilt ontvangen. Op deze manier vind je makkelijk de groenste energiecontracten tegen de goedkoopste prijs.
Conclusie
Wil je huis zo energiezuinig mogelijk maken? Zorg dan voor een goede isolatie, wek je eigen stroom op en sluit een groen energiecontract af. Een energiezuinige woning is niet alleen duurzaam, maar kan je ook veel geld besparen op de energierekening.