Vaktaal verwarming

Bij het cv-ketel vergelijken kom je nogal eens vaktermen over verwarming tegen. Wij leggen je graag uit wat die vaktaal over verwarming en cv-ketels betekent.

Aftappen cv-ketel

Aftappen betekent dat er water uit de verwarmingsinstallatie wordt gehaald. Het systeem van centrale verwarming is gevuld met water. Dat water wordt warm gemaakt door de cv-ketel. Soms is de waterdruk in de verwarming te hoog of moet er om een andere reden water uit de verwarming gehaald worden. Bijvoorbeeld bij cv ketel installatie.

Belasting

De belasting van je cv-ketel is hetzelfde als het vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in kW (kiloWatt). Hoe groter je huis, hoe meer vermogen de cv-ketel nodig heeft voor een comfortabele verwarming. Het vermogen van cv-ketels is een van de dingen je kunt vergelijken in de cv-ketel kieswijzer.
Cv-ketel kieswijzer

Buitenvoeler

De buitenvoeler is een sensor van de kamerthermostaat die buiten is gemonteerd. Zo kan een cv-ketel rekening houden met de buitentemperatuur Dit wordt ook een weersafhankelijke regeling genoemd. De meerprijs hiervan is tussen de € 250 en € 750. Je treft het vaak aan bij zorginstellingen of kantoren. Warmgarant verkoopt geen weersafhankelijke regeling.

Capaciteit cv-ketel

De cv-ketel heeft een bepaalde capaciteit of vermogen. Om de verwarming van je huis te regelen, moet de capaciteit van de cv-ketel worden afgestemd op het aantal kamers in je huis. Hoe groter het huis, hoe groter de capaciteit van de cv-ketel moet zijn. De capaciteit wordt uitgedrukt in kW (kiloWatt). De capaciteit van cv-ketels is een van de dingen je kunt vergelijken in de cv-ketel kieswijzer. 
Cv-ketel kieswijzer

Capaciteit warmwater

Wil je dat de cv-ketel niet alleen de verwarming, maar ook het warmwater regelt? Dan is de warmwater capaciteit belangrijk. Zodat je snel warmwater uit de kraan hebt. Of op meer dan een punt tegelijk warmwater kunt krijgen. De capaciteit voor warmwater wordt uitgedrukt in de CW-klasse. Er zijn cv-ketels met een CW-klasse van 1 tot en met 6. Hoe hoger het getal, hoe groter het warmwatercomfort.
In de Warmgarant Kieswijzer kom je snel te weten welke CW-klasse voldoet aan jouw wensen en eisen.
Warmgarant Kieswijzer

CO-certificering

Sinds 1 april 2023 is het voor iedereen die werkt met gasverbrandingsinstallaties verplicht om in het bezit te zijn van een Vakmanschap CO certificaat. Warmgarant is CO-gecertificeerd en ook de installateurs die voor ons werken voldoen allemaal aan alle wettelijke eisen voor het werken met cv-ketels en warmtepompen.

Combiketel

Een combiketel is een cv-ketel die de verwarming regelt, en ook het warmwater. Heb je geen combiketel, dan heb je naast een cv-ketel nog een boiler of geiser nodig om warmwater te produceren. Een combiketel met Hoog Rendement (HR-combiketel) bespaart dus niet alleen op de kosten van verwarming, maar ook van warm water.

Cv-ketel installatie

De cv-ketel installatie is bij Warmgarant inbegrepen in de prijs. De cv-ketel installatie wordt verzorgd door zorgvuldig geselecteerde, gecertificeerde cv-installateurs uit het netwerk van Warmgarant. Wij hebben afspraken met erkende cv-installateurs door heel Nederland. De installatie van de nieuwe cv-ketel neemt gemiddeld 4-5 uur in beslag. De cv-installateur sluit de oude cv-ketel en de gastoevoer af en verwijdert de oude cv-ketel. Dan wordt de nieuwe cv-ketel geplaatst en aangesloten. Als laatste wordt de cv-ketel ingeregeld en afgesteld. Pas als de cv-ketel naar tevredenheid werkt, vertrekt de installateur. Als het nodig is om extra voorzieningen aan te brengen, zoals een nieuwe afvoer voor de rookgassen, kan de cv-ketel installatie langer in beslag nemen.

Cv-ketel onderhoud

Met het Warmgarant cv-ketel service-abonnement krijg je én onderhoud aan jouw cv-ketel én een reparatieservice bij storingen aan de verwarming.

Jouw cv-ketel wordt elke 18 maanden onderhouden op de volgende punten:

  • Goede werking centrale verwarming;
  • Goede werking warm tapwater;
  • Veilige werking;
  • Metingen;
  • Toestel reinigen;
  • Cv-ketel onderdelen met slijtage of defecten vervangen.

Een cv-ketel storing kun je 7 dagen per week melden. Je wordt dan binnen 24 uur geholpen.
Warmgarant cv-ketel service-abonnement

CW-waarde

De capaciteit voor warmwater wordt uitgedrukt in de CW-waarde. Er zijn cv-ketels met een CW-waarde van 1 tot en met 6. Hoe hoger het getal, hoe groter het warmwater comfort. De warmwater capaciteit is belangrijk als je snel warmwater uit de kraan wilt hebben. Of op meer dan een punt tegelijk warmwater wilt krijgen.
In de Warmgarant Kieswijzer kom je snel te weten welke CW-waarde voldoet aan jouw wensen en eisen.
Warmgarant Kieswijzer

Doorstroom cv-ketel

Vroeger hadden cv-ketels een groot voorraadvat voor warm water. Dat waren grote, zware cv-ketels. Moderne ketels zijn doorstroomketels. Deze cv-ketels maken pas warm water als dat nodig is. Dat scheelt energie. En ook ruimte: moderne cv-ketels zijn kleiner dan ouderwetse.
Combiketels hebben soms een kleine voorraad warm water, zodat je niet op warm water hoeft te wachten als je de kraan open draait. De Intergas cv-ketels uit ons assortiment zijn doorstroom cv-ketels. De Intergas Prestige is een doorstroom cv-ketel met een voorraadvat inéén.

Expansievat

Het expansievat regelt de drukverschillen in je verwarming. Het systeem van verwarming is gevuld met water, onder een druk van 1 tot 2 bar. Als de cv-ketel water warm maakt, zet het water uit en neemt de druk toe. Het expansievat is een rond metalen vat. Een helft is gevuld met water, de andere helft met lucht. Dat vat vangt de druk op.Als de monteur de cv-ketel onderhoud geeft, checkt hij ook altijd even of het expansievat goed werkt.

Gaskeurlabel

De cv-ketel is aangesloten op de gasleiding. Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat je cv-ketel veilig is en wat de prestaties van de cv-ketel zijn. Het gaskeurlabel gaat uit van de CE-normering die in de hele EU wordt gebruikt.

Gebruiksrendement

Het gebruiksrendement van de cv-ketel is belangrijk. Het geeft aan hoe zuinig een cv-ketel is. Het rendement is het percentage energie dat wordt omgezet in nuttige warmte. Hoe hoger het rendement van de cv-ketel, hoe meer geld je kunt besparen op verwarming. Een ouderwetse (VR) cv-ketel heeft een rendement van minstens 83%. Een HR-ketel heeft een rendement van minstens 90%. De Intergas Hr-ketels die je bij Warmgarant kunt kopen, hebben allemaal een rendement van 107%. Deze HR-ketels maken met warmtewisselaars gebruik van de restwarmte uit het water en de rookgassen.

HR-ketel

Een HR-ketel is een cv-ketel die Hoog Rendement levert. Het is een heel zuinige cv-ketel. Met een HR-ketel bespaar je honderden euro's op de kosten voor verwarming, vergeleken met een gewone cv-ketel. De Intergas Hr-ketels die je bij Warmgarant kunt kopen, hebben allemaal een rendement van 107%. Deze HR-ketels maken met warmtewisselaars gebruik van de restwarmte uit het water en de rookgassen.
Afhankelijk van de situatie kunnen we berekenen hoe snel je de investering voor een nieuwe HR-ketel terugverdient. Bij warmgarant kan dat al binnen 4 jaar zijn. Daarna blijf je jaarlijks honderden euro's besparen op je kosten voor verwarming.

Moduleren

Bij een cv-ketel die moduleert, past de vlam aan de warmtebehoefte aan. Deze cv-ketel kan harder of zachter branden. Een ouderwetse cv-ketel kan de brander alleen maar vol aan zetten, of uit. Vergelijk dat maar met een auto die alleen vol gas kan geven of remmen. Een modulerende cv-ketel is zuiniger met energie. Zo bespaar je op je kosten voor verwarming. Alle Intergas HR-ketels uit ons assortiment zijn modulerende cv-ketels. Zo weet je zeker dat je een zuinige cv-ketel koopt.

NZ-label

Een combi-cv-ketel met een NZ-label is geschikt om aangesloten te worden op een zonneboiler. NZ staat voor Naverbranding Zonneboiler. Dat betekent dat de cv-ketel het water uit een zonneboiler kan naverwarmen. Warmgarant Spaar, Comfort en Extra hebben het NZ label.

Ontsteker

De ontsteker van de cv-ketel is het mechanisme dat, door middel van een vonk, de brander laat aanslaan. Ouderwetse cv-ketels hadden een altijd brandende waakvlam. Dat kost extra energie. Alle Intergas cv-ketels uit ons assortiment hebben een elektronische ontsteker en zijn mede daarom zuinig met gas. Zodat je bespaart op de kosten van verwarming.

Pompschakelaar

De pomp van je cv-ketel hoeft niet dag en nacht te draaien. Dat kost energie en veroorzaakt slijtage. Daarom hebben moderne cv-ketels als die van Intergas een pompschakelaar. Die zorgt er voor dat de pomp van de cv-ketel alleen draait als het nodig is.

Radiatorkraan

De radiator van de centrale verwarming heeft vaak een draaiknop: de radiatorkraan. Hiermee kun je per radiator de warmte regelen. Zo kun je in kamers waar minder verwarming nodig is, de radiator op een lagere stand zetten. En hoeft de cv-ketel minder hard te branden.

Standby-vermogen

Als een cv-ketel standby-vermogen heeft, kan dat tientallen euro's schelen op de kosten voor verwarming. De cv-ketel houdt een kleine hoeveelheid warm water achter de hand (stand-by) om snel warm water uit de kraan te kunnen leveren. Alle ketels van warmgarant zijn voorzien van stand-by vermogen.

Tapdebiet

Bij een combi-cv-ketel, die naast verwarming ook zorgt voor warmwater uit de kraan, is het tapdebiet belangrijk. Dit is het aantal liter water per minuut dat de cv-ketel kan leveren. Dat is een belangrijk gegeven voor je comfort: een hoog tapdebiet betekent een volle douchestraal, en minder lang wachten tot het bad vol is. In brochures wordt het vaak aangegeven met aantal liter per minuut van 60 graden. De meeste mensen gebruiken vaak warm water van 40 graden (ze mengen bij met koud water).

VR-ketel

Dit is een cv-ketel met Verbeterd Rendement, ten opzichte van een ouderwetse cv-ketel. Een VR-ketel is ook al weer verouderd. Deze cv-ketel is minder zuinig dan een HR-ketel en wordt daarom nog maar weinig verkocht. Een ouderwetse (VR) cv-ketel heeft een rendement van minstens 83%. Een HR-ketel heeft een rendement van minstens 90%. De Intergas Hr-ketels die je bij Warmgarant kunt kopen, hebben allemaal een rendement van 107%. Deze HR-ketels maken met warmtewisselaars gebruik van de restwarmte uit het water en de rookgassen.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar draagt de warmte van de brander over op het water in je verwarming. Een belangrijk onderdeel van je cv-ketel. Een warmtewisselaar moet efficiënt en duurzaam zijn. Cv-ketels van Intergas hebben een extra zekere dubbele twee-in-één warmtewisselaar. Dat is een unieke warmtewisselaar waarbij de rookgassen van de verwarming direct het warme water verwarmen. Daarom worden deze 'Dubbel HR' genoemd.