Energie besparen

HR-ketel veel zuiniger dan VR: besparing € 270,-

Een nieuwe HR-ketel is al snel 20% tot 25% zuiniger dan een oude VR-Ketel. Dat scheelt zo’n € 270 per jaar. Binnen 4 jaar verdien je dan een nieuwe HR-Ketel van Warmgarant terug. Dagelijks vervangen wij oude VR-ketels van merken als Atag, Agpo Ferroli en Remeha. Allemaal voor en nieuwe zuinige Intergas cv-ketel.

Verwarming 1 graad lager: besparing € 50,-

Hoe hoog staat bij jou de thermostaat van de verwarming? In de helft van de huishoudens staat de thermostaat op 21°. Als je de verwarming 1 graadje lager afstelt, scheelt dat al gauw 50 euro per jaar. 1 Graad warmer stoken betekent gemiddeld 7% meer kosten voor verwarming.

Verwarming vaker lager

Zet je verwarming eens wat vaker lager. Elke graad extra betekent 7% meer gasverbruik voor verwarming.

Zonnecollector koppelen aan cv-ketel

Een zonnecollector staat op je dak, vangt de warmte van de zon op, en verhit zo het water voor je verwarming. Je kunt de zonnecollector koppelen aan je cv-ketel zodat het water eventueel naverwarmd wordt. Let op dat je cv-ketel het NZ-label heeft (Naverwarming Zonneboilers).

Enkel glas vervangen door dubbel of HR++ glas

Via ramen met enkel glas verdwijnt veel warmte naar buiten. Je kunt veel besparen op je kosten voor verwarming als je kiest voor dubbel glas of HR++ glas. Afhankelijk van de situatie verdien je dit in 2 tot 10 jaar terug door lagere kosten voor verwarming.

Verwarming werkt beter door ventileren: besparing € 50,-

Elke dag het huis goed ventileren helpt de verwarming. Vochtige lucht warmt minder goed op dan verse lucht. Zet elke dag 10 minuten de ramen open en bespaar op je energierekening. Zet in die tijd wel even de verwarming laag. Hiermee kun je zo’n € 50 per jaar besparen op je kosten voor verwarming.

Neem een combi-cv-ketel

Heb je naast de cv-ketel een apparaat voor warm water, zoals een boiler of geiser? Dat gebruikt meer energie dan een combi-cv-ketel. Zo'n cv-ketel zorgt voor verwarming en warm water. Comfortabel en toch zuinig. Elke cv-ketel die Warmgarant aanbiedt is een combiketel.

Monteer thermostaatkranen: besparing €20,-

Heb je kamers in huis waar zelden iemand is, en de verwarming niet vaak aan hoeft? Monteer een thermostaatkraan op de radiator in zo'n kamer. Dan kun je per kamer de verwarming regelen. Per kamer bespaar je dan al snel € 20 per jaar. Draai de thermostaatkraan tijdens vorstperiodes een beetje open om bevroren leidingen te voorkomen.

Radiatoren ontluchten

Als er lucht in het cv-systeem zit, wordt je verwarming minder efficiënt. Sommige radiatoren blijven dan voor een deel koud. Door de radiatoren te ontluchten help je de verwarming om zo zuinig mogelijk te stoken. Radiatoren verwarming ontluchten

Isoleer leidingen verwarming en warmwater: besparing € 30,-

De leidingen van verwarming en warmwater stralen warmte uit. Met een isolatiehoesje om de leidingen hoeft de cv-ketel minder te branden omdat je de warmte in het cv-systeem houdt. Dat scheelt al snel 3 m2 gas per meter leiding. Op 20 meter leiding is dat meer dan €30,- per jaar.

Goed onderhoud cv-ketel: besparing € 70,-

Wist je dat vervuiling van slechts één millimeter dikte op het verbrandingselement het rendement van je cv-ketel kan verminderen? Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden door een cv-installateur. Voor een cv-ketel van Warmgarant is dat in ieder geval elke 2 jaar Een oude cv-ketel heeft elk jaar onderhoud nodig. Cv-onderhoud zorgt er voor dat de verwarming zo zuinig mogelijk en veilig blijft werken. Je kunt tot € 70 per jaar besparen door goed onderhoud te laten doen. 

Brievenbus dicht: besparing € 15,-

Voel eens of de brievenbus tocht. Dan staat de verwarming in de hal voor niets zijn best te doen. Met een brievenbus die goed dicht kan, houd je de warmte binnen. En bespaar je jaarlijks € 15 op energie voor verwarming.

Profiteer van de zon

De zon is een gratis verwarming. Heeft je huis ramen op de zon? Laat in herfst, winter en lente de warmte binnen en sluit deze ramen niet af met gordijnen of zonwering.

Verwarm geen lege ruimtes

Veel huishoudens hebben alle radiatoren van de verwarming vol open staan. Terwijl in sommige ruimtes zelden iemand komt. Als je in die ruimtes de radiator lager zet, met een radiatorkraan, bespaar je op verwarming zonder comfort in te leveren.

Open haard dicht

De schoorsteen van de open haard laat warme lucht uit je huis ontsnappen. Sluit daarom het luik in het rookkanaal als de open haard niet brandt.

Laat je radiatoren vrij: besparing enkele tientjes

Laat de radiatoren van de verwarming vrij staan. Bedek ze niet, verstop ze niet achter banken of kasten. Als de warmtecirculatie niet goed werkt, moet de cv-ketel meer stoken. Dat kost je zo enkele tientjes per jaar.

Doe de waakvlam uit: besparing €50,-

Heb je nog een oude cv-ketel met een waakvlam? Zet de waakvlam in de zomerperiode uit, als de verwarming niet nodig is. Hiermee bespaar je jaarlijks € 50. En denk eens na over een nieuwe Hr-ketel. Daarmee kun je tot wel € 270 per jaar besparen!

Tochtstrips: besparing €30,-

Breng tochtstrips aan op de kozijnen van ramen en deuren. Dat kan zo’n 50m3 gas per jaar schelen. Zo bespaar je elk jaar €30,- op je kosten voor verwarming.