Waterdruk controleren

De druk in een cv-ketel is nodig om het water rond te kunnen pompen. Zonder waterdruk werkt de cv-ketel niet of minder goed. Dit heeft tot gevolg dat de cv-ketel het water voor de verwarming niet kan rondpompen. Onder de douche bemerk je een slechte druk van de cv-ketel vaak door schommelingen in de temperatuur of een echte koude douche. Los van dit comfort probleem is de druk in de cv-ketel ook van belang bij de levensduur van de onderdelen in de cv-ketel. Het is dus belangrijk om de druk in de cv installatie goed op peil te houden.

Hoe hoog moet de druk zijn?

De druk van cv-ketels dient altijd tussen de 1 en de 2 bar te liggen. De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar. De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden. Hoger of lager raden wij af. Wanneer de druk boven de 2 bar ligt dan kan dit schadelijk zijn voor het expansievat. Ligt de druk te laag dan werkt de cv-ketel vaak niet of minder goed.

Let op! dat de druk van de cv-ketel bij het bijvullen van de cv-ketel weer kan afnemen. Dit komt doordat er zuurstof zit in het verse water waarmee de cv-ketel weer op druk gebracht wordt. Deze lucht zorgt voor valse metingen, waardoor de druk hoger lijkt dan deze is. Goed dus om na het bijvullen de cv-ketel te ontluchten. Het kan dan mogelijk zijn om de cv-ketel weer bij te vullen.

Mijn cv-ketel verliest druk

Het kan voorkomen dat de druk in de cv-ketel daalt of terugloopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tevens heeft de snelheid waarmee de cv-ketel druk verliest invloed op de ernst van het probleem. Het is namelijk normaal dat een cv-ketel druk verliest. Echter gaat dit heel erg langzaam. Wanneer je dus 1 à 2 keer per jaar aan het bijvullen bent, dan is er vaak niets aan de hand. Ben je vaker in de weer met de vulslang? Dan kan het zijn dat er iets mis is met de cv-ketel of het systeem.

Een lekkage in het cv-ketel systeem
Een lekkage kan grote impact hebben op de druk in de cv-ketel. Hierbij hoeft het helemaal geen grote lekkage te zijn. Een koppeling die per dag een druppeltje water verliest (tranen) kan al van invloed zijn op een cv-ketel druk die daalt. Maar ook een lekkage in de cv-ketel zelf kan hierop van invloed zijn.

Een lek expansievat
Het expansievat is een beveiliging in het cv-ketel systeem. Wanneer het expansievat lek is dan loopt dit vol met water. Hierdoor loopt het water uit het systeem weg en neemt de druk in de cv installatie dus af.

Mijn cv-ketel druk is te hoog

Wanneer je per ongeluk de druk in de cv-ketel opvoert dan kan deze boven de 2 bar uitkomen. Als de druk te hoog is dan kan je eerst proberen om de installatie te ontluchten. Daarmee laten we de lucht ontsnappen en klopt de lezing van de cv-ketel weer. Wanneer dit geen soelaas biedt dan kan het nodig zijn om water uit de installatie te laten lopen. Hierbij bewandelt u de omgekeerde weg als wanneer u de cv-ketel bijvult. U sluit de vulslang aan op het vulpunt. Het andere uiteinde van de slang legt u in een emmer. Let op: Het water is vaak vuil en zwart. Ook staat de slang echt op druk. Hou dus een oude handdoek bij de hand en houd de slang goed vast. Draai de vulkraan voorzichtig open en het water begint te stromen. Wanneer de druk in de cv-ketel weer onder de 2 bar is dan kunt u de vulkraan weer dicht draaien.

Mijn cv-ketel druk is te laag

Wanneer de druk in de cv-ketel te laag is dan dien je de cv-ketel bij te vullen. Doe je dit niet dan heeft dit een negatief effect op het comfort van jouw woning en ook op de levensduur van de cv-ketel. Het vervelendste is dat de cv-ketel bij een te lage druk niet werkt. U heeft dan geen verwarming maar ook geen warmwater. Als de druk in de cv-ketel dus te laag is dan raden wij u aan om deze bij te vullen.

Waterdruk Intergas cv-ketel checken

De waterdruk van een Intergas cv-ketel controleer je eenvoudig. Hieronder lees je hoe je dit precies doet.

1. Druk op de aan/uit knop van de cv-ketel

 

 

De waterdruk controleer je op het display bij de Intergas Kombi Kompakt cv-ketels. Als je de klep, onderaan de voorkant van de cv-ketel, opent, dan zie je een bedieningspaneel. Helemaal links vind je de aan/uit knop. Als de cv-ketel 'aan' staat dan brandt er boven dit knopje een groen lampje. Op het linker display staat de aanvoertemperatuur van de verwarming of het warme water. In het rechter display staat de bedrijfscode.

2. Waterdruk van de cv-ketel aflezen

 



Druk de aan/uit knop één maal in, knop helemaal links. De druk komt nu tevoorschijn in het meest linker scherm. In het voorbeeld hiernaast is de druk 1,8. Als de cv-ketel en het cv systeem goed gevuld zijn, is de waterdruk tussen de 1 en 2 bar. Geeft de cv-ketel een waarde aan onder de 1 dan is het tijd om de cv-installatie bij te vullen met water. In het voorbeeld hiernaast is de druk ruim voldoende. Let op! vul de cv-ketel niet bij tot boven de 2 bar.

Wat kunt u nog meer zelf doen?

Cv-ketel bijvullen
Radiatoren verwarming ontluchten
Klokthermostaat instellen
Cv-ketel thermostaat instellen