Warmtepomp
Het liefst willen we onze huizen het hele jaar door comfortabel verwarmen, maar we moeten ook rekening houden met de kosten die dat allemaal met zich meebrengt. Daarnaast willen wij maar ook de overheid dat we zo groen en duurzaam mogelijk ons onderkomen warm stoken.
De beste oplossing die beschikbaar is om aan al deze eisen en wensen te voldoen is de warmtepomp. Dit is de meest krachtige en milieuvriendelijke technologie die je huis kan verwarmen en verkoelen. Maar hoe werken deze warmtepompen, wat zijn de voordelen en hoe zuinig zijn deze apparaten nu echt? Dat is precies wat we jou op deze warmtepomp pagina's gaan uitleggen.
Inhoudsopgave
Wat is een warmtepomp | Voordelen | Kopen |
Werking | Nadelen | Advies |
Soorten | Kosten | Intergas |
Installatie | Subsidie | Installateur |
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is het apparaat in je verwarmingssysteem dat zorgt voor het opwekken en rondpompen van warm water. Dit kan worden gebruikt voor het opwarmen van je huis en als tapwater. De warmtepomp is de duurzame opvolger van de cv-ketel. Het apparaat gebruikt namelijk geen gas maar stroom om je huis van warmte te voorzien.
De werking van een warmtepomp
De werking van een warmtepomp is eenvoudig uit te leggen aan hand van een allerdaags voorwerp dat bijna iedereen al in huis heeft, de koelkast. Dit is namelijk in feite een omgekeerde warmtepomp. Hierin wordt de binnen warmte onttrokken zodat de temperatuur in de koelkast daalt. De onttrokken warmte wordt weer afgegeven aan de buitenkant. Een warmtepomp werkt volgens ditzelfde principe. De warmte in de lucht, bodem of het grondwater wordt omgezet in warmte om de woning te verwarmen. De warmtepomp kan daarmee deels de cv-ketel en/of boiler vervangen.
De warmtepomp onttrekt warmte uit lucht, grond of water. Lucht of water stroomt langs een buis waar een speciale vloeistof in zit. Deze vloeistof neemt de warmte op en gebruikt deze om het water wat in je huis wordt gepompt te verwarmen. Vervolgens wordt de koude lucht weer afgevoerd en vervangen voor lucht waar weer warmte aan kan worden onttrokken. Op die manier is er een constante stroom aan warmtetoevoer zonder dat er CO2 worden uitgestoten. Een hele groene manier van verwarmen en daarom ook de toekomst.
In het geval van een grondwarmtepomp wordt er een buizensysteem aangelegd waar water doorheen stroomt. Omdat de grond warmer is dan het water wordt dit opgenomen en getransporteerd naar de woning.
De soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die ieder op hun eigen manier je huis of tapwater verwarmen. Het verschil zit hem voornamelijk in de warmtebron die wordt gebruikt en daardoor zitten er ook grote verschillen in de kosten van de apparaten.
1. Bodem water warmtepomp
Een bodem water of grond warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond. Er wordt een buizensysteem in de grond rond het huis aangelegd waar een vloeistof doorheen wordt gepompt die warmte opneemt. Dit wordt gebruikt om de woning en het tapwater te verwarmen.
2. Water water warmtepomp
Een water water warmtepomp pompt warm water uit de grond omhoog, haalt daar warmte uit en pompt dit vervolgens weer de grond in. De warmte die achterblijft wordt gebruikt om het huis en het tapwater te verwarmen.
3. Lucht water warmtepomp
Een lucht water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron en onttrekt hieruit de warmte en gebruikt dit om het water in je verwarming en tapwater te verwarmen.
4. Lucht lucht warmtepomp
Een lucht lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron en pompt dit rond in je huis. Dit is als het ware een omgekeerde airco en kan dus ook je huis koelen.
A. Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt aangesloten op een hybrid ready cv-ketel. De warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht en verwarmt de woning. Het tapwater wordt nog door de cv-ketel verwarmt.
B. All electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp kan warmte uit de bodem, water of lucht halen en gebruikt elektriciteit in plaats van gas om het water in je woning op temperatuur te brengen.
De installatie van een warmtepomp
De installatie van een warmtepomp verschilt enorm per type warmtepomp. Het aansluiten van een hybride warmtepomp op een cv-ketel is een stuk minder tijdrovend dan het plaatsen van een buizensysteem voor een bodem water warmtepomp.
Aanvraag hybride warmtepomp
Om een inschatting te maken of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning kunnen we alvast een eerste check op afstand doen. Dit doen we op basis van je adresgegevens, je jaarlijks gas- en stroomverbruik en de isolatie van de woning aangevuld met wat foto’s van de installatie van de cv-ketel. Als je woning tijdens de eerste check geschikt blijkt nodigen wij je uit voor een persoonlijk adviesgesprek met een van onze warmtepomp adviseurs.
Persoonlijk adviesgesprek inclusief prijsindicatie
Als je woning geschikt is kan je een persoonlijk adviesgesprek inplannen met een van onze warmtepomp adviseurs. Hij of zij legt alles uit omtrent de aankoop en installatie van een hybride warmtepomp en is er om al je vragen te beantwoorden. Op basis hiervan ontvang je een prijsindicatie. Als je na het persoonlijk adviesgesprek interesse hebt wordt er een technische opname ingeplant. Jouw warmtepomp adviseur regelt dit voor je en is vanaf nu jouw vaste aanspreekpunt.
Technische opname inclusief offerte op maat
Tijdens de technische opname zal de installateur bij langskomen om je woning te inspecteren. Allereerst wordt er gekeken of het huis voldoende is geïsoleerd. Vervolgens wordt de cv-installatie nagekeken en wordt er bekeken hoe en waar de warmtepomp komt te hangen. Op basis van deze gegevens wordt een offerte op maat toegestuurd. Als je deze accepteert zal jouw warmtepomp adviseur de installatie gaan inplannen.
Installatie
De installatie van een warmtepomp zal gemiddeld 1 á 2 dagen in beslag nemen. Een tweetal installateurs komen bij je langs om de buitenunit te plaatsen, de warmtepomp op te hangen en alles gebruiksklaar te maken. Afhankelijk van de je woning en de hoeveelheid maatwerk kan een installatie korter of langer duren.
Onderhoud
Om de warmtepomp optimaal te laten werken is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd. Zelf kan je luchtfilters eens in de zoveel tijd vervangen en is het goed als er een monteur jaarlijks langskomt. Bij Warmgarant wordt bij de aanschaf van het apparaat voor een kleine vergoeding per maand een service abonnement aangeboden.
De voor- en nadelen van een warmtepomp
Voordat je overgaat tot aankoop van een warmtepomp is het verstandig om alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Zo kun je zelf de keuze maken of een warmtepomp op dit moment voor jou interessant is.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
✓ Flinke besparing energierekening | ✘ Grote investering |
✓ Verlaging gasverbruik | ✘ Opwarming duurt langer |
✓ Lagere CO2 uitstoot | ✘ Niet elke woning is geschikt |
✘ Toename verbruik elektriciteit |
De kosten van een warmtepomp
De kosten van een warmtepomp wordt opgebouwd uit de aanschafprijs, de installatie, het verbruik en het onderhoud.
Aanschafprijs
De aanschafprijs van een warmtepomp verschilt enorm per type. Zo heb je al een hybride warmtepomp vanaf 6.000 euro exclusief subsidie. Een all electric variant al gauw richting de 15.000 euro.
Installatie
Het is tegenwoordig verplicht om de installatie door een CO-gecertificeerde installateur te laten uitvoeren die ook in het bezig is van een F-gassen certificaat en dit neemt uiteraard kosten met zich mee.
Verbruik
Het verbruik van een warmtepomp is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en hoeveel warm water er wordt gebruikt. Gemiddeld verbruikt een warmtepomp ergens tussen de 2.000 en 3.000 kWh op jaarbasis wat neerkomt op zon 160 tot 250 kWh per maand.
Terugverdientijd
De aankoop van een warmtepomp is naast een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing ook een goede investering. De kosten die je maakt worden naarmate van tijd terugverdient doordat je bespaart op je gas- en energierekening. Afhankelijk van hoe hoog deze besparing is zal je de terugverdientijd ergens tussen de 5 en 10 jaar liggen
Subsidies op warmtepompen
Om huiseigenaren te stimuleren om minder gas te gebruiken om te verwarmen subsidieert de Nederlandse overheid de aankoop van warmtepompen. De hoogte van de subsidie voor de Intergas Xtend is €2.400,-.
ISDE
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is in het leven geroepen om duurzame oplossingen te stimuleren, waarvan warmtepompen er één is. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld isolatiemaatregelen en zonneboilers. Jaarlijks wordt er budget vrijgemaakt en in 2023 is 350 miljoen euro beschikbaar om aan te vragen. Deze subsidie is nog tot 2030 beschikbaar.
Subsidie aanvragen
Het aanvragen van subsidie voor een warmtepomp kan alleen als je huiseigenaar bent en dit je hoofdverblijf is. Om in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen en een stappenplan doorlopen. Bekijk hier alle info over het aanvragen van de ISDE subsidie.
De warmtepomp kopen checklist
De aankoop van een warmtepomp gaat niet over een nacht ijs en vergt wat tijd en aandacht. Om je op weg te helpen hebben wij een checklist gemaakt met de punten waar je alvast over kan nadenken zodat je zo goed mogelijk voorbereid op zoek gaat bij het kopen van een warmtepomp.
De warmtepomp kopen checklist:
- Wat voor verwarmingssysteem heb ik op dit moment?
- Wat voor afgiftesysteem heb ik? (radiator, vloerverwarming, etc.)
- Wat voor isolatie is er in mijn huis aanwezig?
- Wat voor energielabel heeft mijn woning?
- Welke verduurzamingsmaatregelen heb ik getroffen?
- Wat is mijn huidige gasverbruik?
- Wat is mijn huidige elektriciteitsverbruik?
Als je deze vragen kan beantwoorden heb je voor jezelf alvast goed in kaart wat je huidige situatie is. Met deze informatie op zak kan je samen met een expert eens om tafel om te zien of een warmtepomp van nut zou zijn.
Bij Warmgarant kan je het gratis aanvraagformulier voor een hybride warmtepomp invullen en dan checkt een van onze experts of jouw woning geschikt is.
Advies van onze warmtepomp experts
Heb je hulp nodig bij de aankoop van een warmtepomp? Geen probleem. Onze warmtepompexperts denken graag met je mee en kunnen al je vragen beantwoorden.
Wij zijn elke dag bereikbaar op 085 – 401 22 32
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 21:00
Zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00
Intergas – voorop in warmte
Warmgarant installeert al meer dan 10 jaar jaarlijks duizenden cv-ketels en warmtepompen van Intergas. Warmgarant heeft destijds ervoor gekozen om enkel en alleen de cv-ketels en warmtepompen van intergas te gaan installeren vanwege de hoge kwaliteit van Nederlandse bodem.
Intergas werkt al meer dan 50 jaar aan het ontwikkelen van verwarmingssystemen en is inmiddels uitgegroeid tot marktleider. Ooit begonnen met cv-ketels maar is nu mede door de energietransitie volop bezig met het ontwikkelen van duurzame warmtepompen. Dit doen ze door de producten constant te innoveren en efficiënter te laten samenwerken met duurzame energiebronnen. Dit heeft ertoe geleidt dat Intergas een viertal verschillende duurzame warmteoplossingen op de markt heeft gebracht.
Xtend
De Intergas Xtend is een hybride warmtepomp die ontwikkeld is door Intergas als add on op de bestaande cv-ketels. De lucht water warmtepomp heeft een vermogen van 5 kW en levert je een besparing zo’n 80% op je gasrekening.
Warmgarant is CO-gecertificeerd
Bij Warmgarant werken we enkel samen met vakmensen die bevoegd zijn om de installatie en onderhoud aan jouw warmtepomp uit te voeren.