Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die wordt aangesloten op een andere warmtebron zoals een cv-ketel. Deze twee apparaten werken vervolgens samen om je huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Ontdek hoe een hybride warmtepomp werkt, de voor- en nadelen en wat de kosten zijn van een hybride warmtepomp.

 

Inhoudsopgave

Wat is hybride Kosten Kopen
Werking Installatie Advies

Voordelen
Beste Xtend
Nadelen Hybride of all electric Installateur

 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een lucht water warmtepomp en bestaat uit een binnen unit die wordt aangesloten op de cv-ketel welke door middel van leidingwerk in verbinding staat met een buiten unit. De buiten unit wordt in de tuin of op het dak geïnstalleerd en haalt warmte uit de lucht door deze langs buizen te pompen welke dankzij een speciaal ontwikkelde vloeistof hier warmte uit onttrekt.

De koude lucht wordt vervolgens afgevoerd en weer vervangen voor warme lucht waardoor er een constante stroom van hitte wordt geleverd. De onttrokken warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen wat wordt rondgepompt en dankzij het afgiftesysteem zoals radiatoren of vloerverwarming het huis verwarmt.

Een hybride warmtepomp is de eerste stap naar duurzamer verwarmen omdat het geen gas maar stroom gebruikt om het water op te warmen. Alleen in de gevallen wanneer het goedkoper is om te verwarmen met gas wordt er nog overgeschakeld op de bestaande cv-ketel.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

In de warmtepompmodus haalt de hybride warmtepomp via de buitenunit warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan een koelmiddel dat circuleert in het systeem. Door gebruik te maken van een compressor in de binnenunit wordt de temperatuur van het koelmiddel verhoogd. Het opgewarmde koelmiddel geeft zijn warmte af aan het verwarmingssysteem van uw woning, zoals radiatoren of vloerverwarming.

Als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld bij zeer koude temperaturen of wanneer er een hoge warmtevraag is, schakelt het systeem automatisch over naar de cv-ketelmodus. In deze modus wordt de traditionele cv-ketel op aardgas geactiveerd en wordt direct warmte aan het verwarmingssysteem geleverd.

 

De voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp              

Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp is het altijd goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

 

De voordelen van een hybride warmtepomp

Lager gasverbruik

Een hybride warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het water in je woning te verwarmen. Hierdoor kan het zeer dure gasverbruik met 50 tot 80% worden verminderd.

Regeltechniek

Het hybride warmtepompsysteem is uitgerust met geavanceerde regeltechniek om te bepalen welke warmtebron (warmtepomp of cv-ketel) op een bepaald moment het meest efficiënt is om te gebruiken.

Duurzaam verwarmen

Het verwarmen van je huis met behulp van een hybride warmtepomp is een goede eerste stap naar duurzaam verwarmen. Bij het verbranden van aardgas om er energie uit te wekken komt er CO2 vrij wat slecht is voor het milieu. Door dit te vervangen voor stroom uit duurzame bronnen als zonnepanelen of windenergie zorgen we voor een schoner milieu.

Een volwaardige eindoplossing

Het gebruik van een hybride warmtepomp is een volwaardige eindoplossing voor huishoudens die niet kunnen overschakelen op een volledig elektrisch verwarmingssysteem. Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze voor meer huizen geschikt is dan andere warmtepompen. Het apparaat is simpelweg aan te sluiten op een cv-ketel en is veelal een stuk kleiner dan de meeste warmtepompen. Ook is de prijs die hieraan hangt een stuk lager dan andere type warmtepompen.

ISDE subdie

De overheid streeft ernaar om zo veel mogelijk huishoudens op een duurzamere manier te verwarmen. Dat is dan ook de reden dat er op dit moment de hoogste subsidie wordt uitgekeerd. Op de aanschaf van een Intergas Xtend krijg je maar liefst € 2.400 euro terug.

 

De nadelen van een hybride warmtepomp

Hoger energieverbruik

Een hybride warmtepomp werkt niet op gas maar op stroom waardoor je energierekening hoger wordt. Daarbij is het goed om in gedachten te houden dat wat je bespaart op de gasrekening waarschijnlijk groter zal zijn dan de extra energiekosten waardoor je onder aan de streep meer overhoudt.

Investering

De aanschaf van een warmtepomp is een grotere investering dan bijvoorbeeld een cv-ketel. Als je het echter vergelijkt met andere warmtepompen is deze variant juist weer aan de goedkopere kant. En met alle subsidies en besparingen zijn deze kosten al gauw terugverdient.

Langzamere opwarming

De opwarming van je huis gebeurt bij een cv-ketel met ongeveer 75 graden en bij een hybride warmtepomp ligt dit op ongeveer 50 graden. Hierdoor duurt het langer voordat dezelfde temperatuur is bereikt maar dit gebeurt wel op een zuinigere manier waardoor je geld bespaart. Daarbij komt dat de woning op gelijkmatigere temperatuur wordt gehouden.

 

De kosten van een hybride warmtepomp

De kosten van een hybride warmtepomp worden opgebouwd uit de aanschafprijs, de installatie, het verbruik en het onderhoud. De aanschaf en installatie zal je ongeveer € 7.000,- kosten en de het verbruik en onderhoud komt neer op ongeveer € 1.250 per jaar.

Prijs

De prijs van een hybride warmtepomp ligt rond de € 4.500,-. Dit betreft dan alleen de warmtepomp zelf en daar zit dan nog niks bij. Het grote voordeel is dat er op dit moment subsidie wordt gegeven voor de meeste hybride warmtepompen die ergens rond € 2.500,- ligt.

Installatie

Het is goed om in het achterhoofd te houden dat het verplicht is om de installatie van een hybride warmtepomp door een gecertificeerde installateur te laten doen.

Verbruik

Het verbruik van een hybride warmtepomp is natuurlijk volledig afhankelijk van hoeveel deze wordt gebruikt. Doorgaans wordt er voor een gemiddeld gezin gerekend met 2.000 kWh per jaar.

Onderhoud

Een hybride warmtepomp is onderhoudsarm maar toch is goed om deze periodiek te onderhouden. Ook het plegen van onderhoud moet tegenwoordig door een gecertificeerde installateur worden verricht. Vaak kan je al voor enkele euro’s per maand een onderhoudscontract afsluiten of een installateur langs laten komen voor ongeveer 150 per bezoek.

 

De installatie van een hybride warmtepomp

Het installeren van een hybride warmtepomp is een lastige klus die enkel door gecertificeerde installateurs mag worden uitgevoerd. De klus zelf neemt ongeveer een dag in beslag maar voordat het zover is moeten er eerst een aantal checks worden uitgevoerd. We nemen je graag mee door alle stappen die worden genomen voordat we overgaan tot installatie.

 Aanvraag hybride warmtepomp

Om een inschatting te maken of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning kunnen we alvast een eerste check op afstand doen. Dit doen we op basis van je adresgegevens, je jaarlijks gas- en stroomverbruik en de isolatie van de woning aangevuld met wat foto’s van de installatie van de cv-ketel. Met deze informatie kunnen wij zien of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. 

Vul het aanvraagformulier in

 Persoonlijk adviesgesprek inclusief prijsindicatie

Voor het persoonlijk adviesgesprek wordt jouw eigen warmtepomp adviseur toegewezen. Hij of zij legt alles uit omtrent de aankoop en installatie van een hybride warmtepomp en is er om al je vragen te beantwoorden. Als je na het persoonlijk adviesgesprek interesse hebt zal er een technische opname worden ingeplant. Jouw warmtepomp adviseur regelt dit voor je en is vanaf nu jouw vaste aanspreekpunt.

 Technische opname inclusief offerte op maat

Als je woning in eerste instantie geschikt is sturen we graag een installateur langs die een technische opname komt uitvoeren. Tijdens deze technische opname loopt de installateur de woning na en maakt een installatieplan. Daarbij wordt alles doorgemeten zodat wij voor jou een duidelijke en complete offerte kunnen opstellen.

Voor deze stap in het proces vragen wij € 95,-. Dit geld gaat naar de installateur voor zijn werkzaamheden. Na het ontvangen van deze persoonlijke offerte is het uiteraard aan jou om te beslissen. Besluit je de Intergas Xtend bij Warmgarant aan te schaffen, dan nemen wij die € 95,- voor onze rekening en wordt dit bedrag in mindering gebracht op de eindfactuur. 

 Installatie

Wanneer je overgaat tot aankoop spreken we een datum af waarop we bij je langskomen. Het duurt doorgaands slechts een dag voor het plaatsen van de hybride warmtepomp. Na installatie en het instellen van de warmtepomp en thermostaat krijgt u van de installateur een uitgebreide uitleg over de werking van het apparaat.

Ben je op zoek naar informatie over de Xtend hybride warmtepomp en hoe het installatietraject zal verlopen? Vraag dan nu het Xtend informatiepakket aan!

CO-certificering

Sinds de invoering van de nieuwe Gasketelwet op 1 april 2023 is het voor iedereen die werkt met warmtepompen verplicht om een Vakmanschap CO certificaat te hebben. Het installeren van een hybride warmtepomp moet dus door een gecertificeerde installateur worden gedaan anders is zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer strafbaar. Warmgarant voldoet aan de BRL 6000-25 richtlijnen en is daarmee CO-gecertificeerd.

 

Wat is de beste hybride warmtepomp?

Welke hybride warmtepomp het beste is hangt van je woning af maar uiteraard ook van hoeveel je verwarmt. Het ligt er ook nog maar aan waar je de pomp op beoordeeld. Dit kan zijn op hoeveel een huishouden kan besparen of op warmcomfort. Daarbij speelt prijs en dus de terugverdientijd ook een rol.

Welk merk is het beste?

Wat het beste merk is hangt naast de isolatie van je woning en je stookgedrag ook af van welke cv-ketel je hebt. Het is mogelijk om hybride warmtepomp aan te sluiten op een ander merk dan je cv-ketel maar wij adviseren dit niet. Om het meeste rendement te behalen raden wij aan om een hybride warmtepomp aan te sluiten op hetzelfde merk omdat deze zijn gemaakt om samen te werken.

 

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp

Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een all electic warmtepomp zit hem voornamelijk in de kosten, het comfort en duurzaamheid.

 

 

Kosten

Een warmtepomp is in prijs een stuk duurder. De aanschaf van een hybride warmtepomp kost je rond de € 4.500 en die van een warmtepomp gaat al gauw richting de € 9.000 euro. Daar gaat nog wel subsidie vanaf maar die is niet dusdanig hoog om dat verschil te compenseren.

Comfort

Als het kouder buiten is zal de warmtepomp langer en harder moeten werken om je woning te verwarmen. Zeker bij de grootste woningen zal je het verschil merken. Goed om te vermelden is dat dit enkel geldt voor de dagen dat het richting het vriespunt en daaronder gaat.

Duurzaamheid

Met een hybride warmtepomp ben je aangesloten op je cv-ketel en zal je nog regelmatig hiervan gebruik maken. Dit houdt in dat je toch nog aardgas gebruikt om je woning te verwarmen. Met een warmtepomp stook je volledig elektrisch en beperk je je ecologische voetafdruk zoveel mogelijk.

 

Hybride warmtepomp kopen

Er komt nogal wat kijken bij het kopen van een hybride warmtepomp. Voordat je begint aan je zoektocht is het handig om voor jezelf in ieder geval een aantal punten op een rijtje te hebben. Deze informatie geeft je een helder beeld van wat jouw warmtebehoeften zijn en kan een expert je direct vertellen of en welke hybride warmtepomp geschikt is.

De hybride warmtepomp kopen checklist:

  • Wat voor verwarmingssysteem heb ik op dit moment?
  • Wat voor afgiftesysteem heb ik?
  • Wat voor isolatie is er in mijn huis aanwezig?
  • Wat voor energielabel heeft mijn woning?
  • Welke verduurzamingsmaatregelen heb ik getroffen?
  • Wat is mijn huidige gasverbruik?
  • Wat is mijn huidige elektriciteitsverbruik?

Bij Warmgarant kan je het gratis aanvraagformulier hybride warmtepomp invullen en dan gaat een van onze experts checken of jouw woning geschikt is.

Vul het aanvraagformulier in

 

Advies van onze hybride warmtepomp adviseurs

Heb je hulp nodig bij de aankoop van een hybride warmtepomp? Onze adviseurs kunnen je alles vertellen over hybride warmtepompen, of je huis geschikt is en je een prijsindicatie geven.

Onze experts zijn bereikbaar op 085 – 401 22 32

Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 21:00
Zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00

 

Intergas – voorop in warmte

Intergas werkt al meer dan 50 jaar aan het ontwikkelen van verwarmingssystemen en is inmiddels uitgegroeid tot marktleider. Ooit begonnen met cv-ketels maar is nu mede door de energietransitie volop bezig met het ontwikkelen van duurzame warmtepompen. Dit doen ze door de producten constant te innoveren en efficiënter te laten samenwerken met duurzame energiebronnen.

Xtend

De Intergas Xtend is een hybride warmtepomp die ontwikkeld is als add on op de bestaande cv-ketels. De lucht water warmtepomp heeft een vermogen van 5 kW en levert je een besparing zo’n 80% op je gasrekening.

 

Warmgarant is CO-gecertificeerd

Bij Warmgarant werken we enkel samen met vakmensen die bevoegd zijn om de installatie en onderhoud aan jouw warmtepomp uit te voeren.