Warmtepomp en zonnepanelen

De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is een goede combinatie om groener te verwarmen. De warmtepomp werkt namelijk op stroom in plaats van aardgas. Dit zorgt er wel voor dat je stroomverbruik zal toenemen. Een duurzame manier om dat extra stroomverbruik op te vangen is door de aanschaf van zonnepanelen.


Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Als je uitgaat van een gemiddelde woning en een gemiddeld stroomverbruik heb je 10 zonnepanelen nodig om je warmtepomp te voorzien van voldoende elektra. Een simpel rekenmodel is het gemiddelde stroomverbruik van warmtepomp gedeeld door de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel. Uitgaande van een gemiddeld verbruik van 3000 kwH en een gemiddelde opbrengst per zonnepaneel van 300 kwH kom je op een getal van 10 zonnepanelen. 


Opbrengst zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen leveren de meeste stroom in ongeveer 7 maanden rondom de zomer. De wintermaanden daarentegen leveren een stuk minder stroom op. Het is niet helemaal niks maar de opbrengst zal zo ongeveer rond de 10% zijn ten opzichte van de zomermaanden. Het probleem hierbij is dat de warmtepomp juist in die wintermaanden veel stroom verbruikt wat dan niet kan worden opgewerkt door zonnepanelen. Om die reden wordt aangeraden om niet voor het volle verbruik zonnepanelen aan te schaffen maar voor slechts 70%.


Salderingsregeling

De overheid is bezig om de salderingsregeling voor zonnepanelen langzaamaan af te bouwen. Tot nu toe wordt de opgewekte stroom die wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij 100% vergoed en kan je wegstrepen tegen je eigen verbruik op een later moment. Dit wil de overheid vanaf 2025 stapsgewijs terug gaan brengen zodat in 2031 de vergoeding 0% wordt. Met de salderingsregeling nog op 100% is de terugverdientijd op dit moment nog erg gunstig.


Thuisbatterij

Een thuisbatterij wordt gebruikt om het overschot aan opgewekte energie op te slaan. Op het moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken wordt eerst stroom uit de batterij verbruikt voordat je stroom van het elektriciteitsnet hoeft te verbruiken. Er zit echter wel een maximum op van ongeveer 6 kWh wat het te weinig maakt om alle stroom in de zomer op te vangen voor een later moment. Toch kun je met een thuisbatterij het verbruik van je eigen zonnestroom verdubbelen. 


Digitale meter

Met een digitale meter kun je zien hoeveel stroom en gas je verbruikt. Het grote voordeel ten opzichte van een gewone meter is dat een digitale variant kan communiceren met andere apparaten zoals je zonnepanelen en warmtepomp. Je kunt dan instellen dat zodra er een overschot aan stroom is opgewekt de warmtepomp een seintje krijgt om warm water op een hogere temperatuur dan normaal te verwarmen en deze klaar te maken voor gebruik. 


Vloerverwarming

Een andere veelgehoorde combinatie is een warmtepomp met vloerverwarming. Omdat een vloerverwarming op een constante en evenredige manier warmte verspreid in een kamer werkt dit zeer goed samen met een warmtepomp. En als je dan ook nog eens kunt besparen op de benodigde energie door middel van zonnepanelen is dat een winnende combinatie. 


Installateur

Warmgarant verkoopt en installeert enkel cv-ketels en warmtepompen. Een aantal van de installateurs met wie wij samenwerken en van wie wij mensen inlenen installeren wel zonnepanelen. Als je interesse hebt in de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen dan brengen we je graag geheel vrijblijvend met een van deze installateurs in contact.