50 graden test

Je woning verwarmen met een warmtepomp wordt pas interessant als je woning daar klaar voor is. Zo wordt het aangeraden dat je woning over de juiste isolatie beschikt en is het belangrijk om een goed afgiftesysteem in huis te hebben zodat je niet hoeft in te leveren op je wooncomfort.

 

Wat is de 50 graden test?

Er is een eenvoudige manier bedacht om te testen of je woning voldoet aan deze voorwaarden, namelijk de 50 graden test. Met de 50 graden test ontdek je of je jouw woning warm kan krijgen door je cv-ketel het huis te laten verwarmen op, je raad het al, 50 graden. Dit is namelijk ongeveer hetzelfde comfort dat je gaat ervaren bij het plaatsen van een warmtepomp.  

Een cv-ketel verwarmt normaal gesproken op een temperatuur ergens tussen de 65 en 80 graden. Hierdoor wordt je woning sneller verwarmt en blijft de cv-ketel bijstoken als de warmte wegvloeit omdat de woning bijvoorbeeld niet goed is geïsoleerd. Een warmtepomp kan niet zo snel bijstoken omdat deze op een constante temperatuur van 50 graden verwarmt. Dat is ook direct de reden dat een warmtepomp zoveel energie bespaart. 

 

Hoe doe je de 50 graden test

De 50 graden test bestaat uit 4 stappen.

Stap 1. Start in het stookseizoen

Om te checken of je woning echt geschikt is wordt aangeraden om de test uit te voeren wanneer de buitentemperatuur onder de 10 graden zakt. Het stookseizoen, tussen oktober en mei, is hier uiterst geschikt voor. 

Stap 2. Stel het verwarmingswater in op 50

De test start met het aanpassen van de temperatuur van het verwarmingswater naar 50 graden.  Let op: er is een verschil tussen verwarmingswater en tapwater. Het verwarmingswater wordt gebruikt om je woning te verwarmen en het tapwater wordt gebruikt voor je kranen en douche. 

Stap 3. Zet je thermostaat niet lager dan 17

Bij een warmtepomp duurt het langer om tot de gewenste temperatuur te komen dus als deze eenmaal wordt bereikt, is het het meest rendabel om deze temperatuur gelijk te houden. Om de werking van een warmtepomp na te bootsen gaan we tijdens de duur van de test de thermostaat niet lager dan 17 graden draaien. 

Stap 4. Test voor minimaal 2 weken

Om de test goed uit te voeren wordt aangeraden om deze minimaal twee weken uit te voeren. Zo merk je in veel verschillende situaties hoe comfortabel je woning is en hoe prettig je dit ervaart.

 

Liever een van onze warmtepomp adviseurs spreken?

Wil je erachter komen of je woning geschikt is dan kun je ook een aanvraagformulier invullen. Op basis van je gegevens checken onze adviseurs of een hybride warmtepomp past bij jouw woning. 

Vul het aanvraagformulier in