Warmtepomp kosten

We zien een grote vraag en interesse naar de warmtepomp. Een vraag die dan altijd boven komt drijven is wat gaat mij dat precies kosten? Een hybride warmtepomp kost tussen de 6.000 en 8.000 euro en een all electric warmtepomp kost ongeveer tussen de 5.000 en 25.000 euro. De kosten verschillen dus nogal. 

Dit bedrag is een schatting omdat de totale kosten erg situatie afhankelijk zijn. Er zijn vier aspecten die de kosten van een warmtepomp definiëren. Dat zijn de aanschafprijs, de installatie, het verbruik en het onderhoud.

Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is?

Vul in 5 minuten het aanvraagformulier in en ontdek of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp.

Vul het aanvraagformulier in

Ben je op zoek naar informatie over de Xtend hybride warmtepomp en hoe het installatietraject zal verlopen? Vraag dan nu het Xtend informatiepakket aan!

 

Inhoudsopgave

Installatie
Verbruik
Onderhoud
Subsidie
Terugverdientijd

 

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp begint met de aanschafprijs. Dit zijn enkel de kosten voor het apparaat zonder een installatie. De prijzen verschillen uiteraard per merk maar ook zitten er verschillen tussen het vermogen dat de verschillende appraten kunnen leveren. Hoe groter het huis des te groter het vermogen moet zijn. 

Een warmtepomp met 4 kW is geschikt voor tussenwoningen of hoekwoningen met gemiddeld gasverbruik en 6 kW is doorgaans geschikt voor een hoekwoningen of vrijstaande woningen met een hoger gasverbruik.

Een handigheidje is om 1.000 per kw te rekenen en 3.000 voor een installatie. 

Voorbeeld: voor een warmtepomp 4kw = 4 x € 1.000,- + € 3.000,- = € 7.000,-.

Rekenmodel aantal kw

Als je benieuwd bent naar hoeveel kW je warmtepomp nodig hebt kan je dit rekenmodel hanteren:

Neem op een gemiddelde dag het aantal kuub gas dat je verbruikt en deel dat door 24 en vermenigvuldig dat met 9. 

Voorbeeld: Op een dag tussen de 0 tot 5 graden verbruik je 10m3 gas. De som wordt dan: 10 m3 / 24 x 9 = 3,75. Dat getal ronden we naar boven af omdat je minimaal die 3,75 aan power nodig hebt dus de meest geschikte warmtepomp is dan 4kw.

 

De kosten van een installatie

De kosten van de installatie van een warmtepomp bestaan uit het aantal gewerkte uren van de installateur, het gebruikte materiaal en het meerwerk dat moet worden uitgevoerd. 

Aantal uren

Het aantal uren dat een installateur bezig is met het installeren van de warmtepomp is sterk afhankelijk van hoe ingewikkeld de installatie is. Een lastigere installatie zal dan ook meer uren in beslag nemen en dus een hogere prijs opleveren. Voor de gemiddelde installatie wordt 4 tot 8 uur gerekend en omvangrijkere installaties bedragen zo’n 8 tot 16 uur. Het is doorgaans ook mogelijk om een vast bedrag voor de installatie af te spreken voordat men aan de klus begint. Bij Warmgarant is de installatie van een warmtepomp inbegrepen bij de prijs.

Gebruikte materiaal

Niet iedere warmtepomp wordt op dezelfde plek geïnstalleerd en dus zullen de gebruikte materialen per installatie verschillen. Zo moet er soms een leiding aangelegd worden waarvoor extra kosten worden gerekend. 

Meerwerk

Een warmtepomp is maatwerk en dat betekent veelal meerwerk. Het kan voorkomen dat een buitenunit op een plek moet komen te staan waar nog geen toegang is voor leidingbuizen. Dan zal dit moeten worden aangelegd en daar zullen kosten voor worden gerekend. Voordat men overgaat tot installatie komt een monteur altijd langs voor een opname en deze zal dan altijd dit meerwerk communiceren.

Verplichte installatie door Gasketelwet

Sinds 1 april 2023 is de Gasketelwet ingevoerd die zegt dat enkel gecertificeerde zzp’ers en bedrijven bevoegd zijn om de installatie van een warmtepomp uit te voeren. Alle installateurs hebben een geldig BRL 6000-25 certificaat nodig voordat zij beginnen want anders is zowel de opdrachtgever en de opdrachtnemer strafbaar. Zelf installeren als je niet gecertificeerd bent is dus ook strafbaar. Het is dus van belang om altijd in zee te gaan met een partij die voldoet aan de juiste certificering.

 

Het verbruik van een warmtepomp

Bij het berekenen van de prijs van een warmtepomp moet rekening worden gehouden met het verbruik van het apparaat. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze minder gas verbrand om je huis te verwarmen maar gebruikt daarentegen wel meer stroom. Om erachter te komen of de investering van een warmtepomp zichzelf gaat terugverdienen en hoelang dat gaat duren moet ook het stroomverbruik in de berekening worden meegenomen.   

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Het aantal stroom dat een warmtepomp verbruikt wordt bepaald door de warmtebehoefte van het huis en het rendement van je warmtepomp. De warmtebehoefte is de hoeveelheid warmte die je huis nodig heeft om comfortabel te leven. Denk hierbij aan de grootte van het huis, hoe goed het is geïsoleerd en het aantal personen in het huishouden. Een groter huis met weinig isolatie heeft een grotere warmtebehoefte dan een klein huis dat goed is geïsoleerd.

Het rendement van een warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Hoe hoger het rendement, des te minder stroom er nodig is om warmte te leveren. 

Voorbeeld: als een warmtepomp met 1 kWh stroom gebruikt om 5 kWh energie op te leveren is dat een winst van 4 kWh. Dan is het COP = 5 / 1 = 5. Het rendement is dan 500%. Gemiddeld heeft een warmtepomp een COP van ergens tussen de 400% en 600%. 

 

Onderhoud aan je warmtepomp

Het onderhoud van een warmtepomp is een stuk minder dan die voor een cv-ketel en toch is het handig om dit mee te nemen in berekening voor de kosten. Het is handig om een serviceabonnement af te sluiten. Dan komt er om de zoveel tijd een monteur langs om het apparaat te checken en deze schoon te maken.

Dit is vaak al mogelijk vanaf enkele euro’s per maand. Het is ook mogelijk om een monteur langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt maar dan moet je zelf deze afspraak inplannen. Dit kost je om en nabij de 150 euro per bezoek. 

 

Welke subsidies krijg je voor een warmtepomp in 2023?

Om huiseigenaren te stimuleren om minder gas te gebruiken voor verwarming, subsidieert de Nederlandse overheid de aanschaf van warmtepompen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de warmtepomp en begint vanaf € 500,-. Om in aanmerking te komen moet de warmtepomp aan bepaalde eisen voldoen.

De Investeringsbijdrage Duurzame Energie (ISDE) is in het leven geroepen om duurzame oplossingen, waaronder warmtepompen, te stimuleren. Andere oplossingen zijn isolatiemaatregelen en zonneboilers. Jaarlijks wordt een begroting opgesteld en dit jaar is  € 350 miljoen beschikbaar voor aanvraag. Deze subsidie loopt tot 2030.

Je kunt alleen warmtepompsubsidie aanvragen als je huiseigenaar bent en dit je hoofdverblijf is. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en een stappenplan volgen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een beurs aan te vragen. 

 

De terugverdientijd van een warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt rond de 7 jaar. Dit komt vooral door de huidige stroom en gasprijzen en de gunstige subsidies op dit moment. Uiteraard is dit getal sterk afhankelijk van je stroom- en gasverbruik. Wil je weten wat jouw persoonlijke terugverdientijd zou zijn? Vul dan nu het aanvraagformulier voor een hybride warmtepomp in om te zien of jouw woning geschikt is.