Nadelen van een warmtepomp

Op het internet en in bladen zijn veel nadelen vinden over warmtepompen waarvan vaak kan worden vastgesteld dat de waarheid iets genuanceerder ligt dan men in eerste instantie denkt. Hieronder zullen we de belangrijkste bespreken. 

 

De nadelen van een warmtepomp zijn:

  • Niet elk type woning is geschikt voor een warmtepomp
  • Je woning moet goed geïsoleerd zijn
  • Een warmtepomp vereist een grote investering
  • Het duurt langer voordat je huis wordt opgewarmd
  • Een hoger stroomverbruik
  • Een warmtepomp neemt veel ruimte in
  • Een warmtepomp maakt veel geluid
  • Het rendement daalt bij koud weer
  • Je hebt voor sommige warmtepompen een vergunning nodig
  • Het huis uitbreiden heeft grote gevolgen
 

Niet elk type warmtepomp is geschikt voor iedere woning

Het type warmtepomp dat past bij je woning hangt af van de grote van je woning, de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Zo is een warmtepomp voor kleine, slecht geïsoleerde woningen vaak niet geschikt en zijn voor grotere woningen de krachtigere warmtepomp nodig.

 

Je woning moet goed geïsoleerd zijn

Het opwarmen van een woning met een warmtepomp duurt langer dus om een fijn warmcomfort te behouden moet de woning goed geïsoleerd zijn. De meeste woningen na 1995 zijn vaak voldoende geïsoleerd maar oudere woningen moeten in ieder geval uitgerust zijn met een energielabel B of hoger. Dit kan men bereiken met spouw-, vloer-, en dakisolatie en HR++ glas.

 

Een warmtepomp vereist een grote investering

Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel en daarbij komt ook nog eens dat de installatie door een gecertificeerde installateur moet worden gedaan. Om dit te compenseren is er voor de meeste type warmtepompen een subsidie beschikbaar die op kan lopen tot € 5.100,-. Daarnaast is de besparing op de gasrekening dusdanig dat de terugverdientijd rond de 7 jaar ligt. Na deze tijd begin je direct met besparen.

 

Het duurt langer voordat je huis wordt opgewarmd

Met een warmtepomp duurt het verwarmen van je huis iets langer dan met een cv-ketel. Een cv-ketel verwarmt je woning met een 75 graden en een warmtepomp met zo’n 50 graden. Je kan het vergelijken met een auto waarbij je het gaspedaal helemaal indrukt tegenover 80 in de vijfde versnelling rijden. Het duurt het iets langer om te komen waar je wilt maar het is wel een stuk zuiniger en daardoor niet per se een nadeel.

 

Een hoger stroomverbruik

Met een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening omdat deze wordt aangedreven door middel van stroom. Dit betekent echter wel dat je stroomverbruik en dus ook de energierekening hoger zal zijn dan voorheen. Het is echter wel zo dat stroom niet alleen groener is maar ook goedkoper dus onder aan de streep zal je maandelijks minder gaan betalen.

 

Een warmtepomp neemt veel ruimte in

De benodigde ruimte voor het installeren van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp is er een binnen- en een buitenunit die met elkaar moeten worden verbonden door middel van leidingen. Voor all electric varianten komt daar nog een buffervat en een boiler bij die ook in huis moeten worden opgeslagen.  

 

Een warmtepomp maakt veel geluid

Een warmtepomp is goede investering voor je portemonnee en voor het milieu maar mag geen hinder opleveren voor bijvoorbeeld je buren. In de beginfase maakten warmtepompen meer geluid en waren er nog geen richtlijnen voor de plaatsing. Dat is inmiddels veranderd. De apparaten zijn veel stiller geworden en maken net zoveel lawaai als bijvoorbeeld je koelkast. Daarnaast moeten ze tegenwoordig op ruime afstand van je buren worden geplaatst zodat zij nergens last van hebben. 

 

Het rendement daalt bij koud weer

Het rendement van een warmtepomp ligt inderdaad lager bij koud weer omdat er meer stroom nodig is om koudere lucht te verwarmen. Dat betekent niet dat de warmtepomp niet meer werkt maar enkel dat het toestel wat harder moet werken. Dit rendement is altijd nog hoger dan te verwarmen met gas dus levert dat nog steeds een besparing op.

 

Je hebt voor sommige warmtepompen een vergunning nodig

Voor grond grond of water grond warmtepomp heb je een vergunning nodig. Hierbij moet er namelijk een leidingwerk aangelegd worden in de nabijgelegen grond om daar vervolgens de warmte uit te onttrekken. Deze zitten vaak diep in de grond waardoor de gemeente hier toestemming voor moet geven. Deze vergunningen worden steeds minder uitgegeven omdat men niet altijd zeker is van de invloed van het leidingnetwerk op de grond. 

 

Het huis uitbreiden heeft grote gevolgen

Bij het kiezen van je warmtepomp moet je rekening houden met onder andere de grootte van de woning. De oppervlakte dat verwarmt moet worden is van grote invloed op het type en hoeveel KW je nodig hebt. Daarom moet je er rekening mee houden dat als de warmtepomp eenmaal is geïnstalleerd dat het uitbreiden van de woning en dus het te verwarmen oppervlakte een gevolg zal hebben voor het warmtecomfort. Een extra kamer kan net die aantal vierkante meters zijn waarbij je eigenlijk voor een sterker apparaat had moeten kiezen.