De werking van een warmtepomp

De warmtepomp is de duurzamere opvolger van de cv-ketel. Het apparaat gebruikt geen gas meer maar stroom en is daarom een duurzaam alternatief. Maar hoe werkt dat nu precies en waar haalt het dan zijn warmte vandaan? Dat leggen we je graag uit. 

De werking van een warmtepomp uitgelegd 

Een warmtepomp haalt warmte uit grond, water of lucht en zet dit om in bruikbare energie. Uit de bron wordt warmte onttrokken met behulp van een koudemiddel. Omdat er een temperatuurverschil optreedt neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving. De vloeistof bereikt op lage druk het kookpunt en verdampt. Vervolgens perst een condensor deze damp samen waardoor de temperatuur van de damp stijgt. Als de damp een hogere temperatuur heeft bereikt dan die wordt gemeten in de woning gaat de damp naar de condensor. Hier wordt de warmte afgegeven aan de verwarmingsinstallatie om de woning te verwarmen. De samengeperste damp gaat langs een ontspanningsventiel om deze druk te verlagen zodat ook de temperatuur weer afneemt en weer veranderd in een vloeistof. Vanaf dat moment kan het proces weer opnieuw beginnen. 

De omgekeerde koelkast

Een ander voorbeeld dat veelal wordt gegevens is die van de omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt de warmte uit de binnenkant en leidt dit naar buiten toe om zo al je producten en levensmiddelen op de gewenste temperatuur te houden. In het geval van een warmtepomp wordt juist de warmte van buiten naar binnen getrokken om je woning te voorzien van een prettige temperatuur. 

De werking van de Intergas Xtend

De Intergas Xtend is een zogeheten lucht water warmtepomp. Bij een lucht water warmtepomp komt lucht binnen via de buitenunit. De lucht komt in aanraking met een leiding gevuld met koudemiddel waardoor de warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken. Dit werkt ook met koudere lucht tot wel -15 graden. Die warmte wordt door de leidingen geleid naar de warmtepomp welke vervolgens je water op warmt. Dit wordt dan gebruikt om je huis op te warmen. 

Ben je op zoek naar informatie over de Xtend hybride warmtepomp en hoe het installatietraject zal verlopen? Vraag dan nu het Xtend informatiepakket aan!

Werkt een warmtepomp ook in de winter?

Ja, ook in de winter kan een warmtepomp je huis warmhouden. Het is zelfs bij vriestemperaturen mogelijk om warmte te onttrekken uit buiten. Dit komt omdat het koudemiddel een lagere temperatuur heeft dan buiten en al bij hele lage temperaturen kookt en dus verdampt. Dit verschilt echter wel per situatie en warmtepomp. 

Je merkt bij extreme temperaturen wel het verschil in het rendement. Als het kouder is moet de warmtepomp harder werken dan wanneer het warm is buiten. Vooral de warmtepomp die de lucht als bron gebruiken zullen hier meer van merken. Aard- en waterwarmtepompen bevinden zich vaak ondergronds waardoor deze minder last hebben van de temperatuur boven de grond.

Het geluid van een warmtepomp

Een warmtepomp bestaat veelal uit een binnenunit en een buitenunit. Deze buitenunit wordt op jouw eigen grond geplaatst maar om te voorkomen dat je buren last hebben van jouw toestel heeft de overheid hiervoor een aantal regels opgesteld. Zo mag het geluid van je warmtepomp niet meer dan 40 dB veroorzaken.