Het geluid van een warmtepomp

Er is veel te doen omtrent het geluid van de warmtepomp. In de wetgeving is opgenomen dat nieuw te plaatsen warmtepompen niet meer dan 40 dB geluid mogen veroorzaken voor de buren. Dus welke warmtepomp moet je nu kiezen en waar kan je deze het beste plaatsen? 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de binnenunit en de buitenunit waarbij vooral de buitenunit van belang is om te voldoen aan de wetgeving. Er is bepaald dat een warmtepomp tot 6 kW een maximaal geluidsvermogen heeft van 65 dB en warmtepompen tussen de 6 en 12 kW een maximaal van 70 dB mogen hebben. Daarnaast moeten we alle warmtepompen zijn voorzien van een CE-label waar onder andere het geluidsvermogen op vermeld staat. 

 

Warmtepomp op de erfgrens

Om te voorkomen dat je buren last hebben van jouw warmtepomp heeft de overheid hier regels voor opgesteld. Zo mag je warmtepomp overdag tussen 07:00 en 19:00 45 decibel en ‘s nachts tussen 19:00 en 07:00 40 decibel produceren. Ter vergelijking: dat is ongeveer hetzelfde geluid als wat een koelkast maakt.

Waar komt het geluid vandaan?

De ventilator in de buitenunit is wat het geluid produceert. Deze blaast warme lucht de warmtepomp in om dit vervolgens om te zetten in warmte. Het geluid verschilt afhankelijk van hoe hard de ventilator moet werken. Op koudere dagen moet de warmtepomp harder werken en zal er meer geluid worden geproduceerd. In een warmtepomp is vaak ook een ontdooicyclus ingebouwd om te voorkomen dat de wisselaar in de buitenunit bevriest. Dit kan ook voor extra geluid zorgen. 

 

Hoe zorg je voor minder geluid?

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk geluid wordt geproduceerd kan je een warmtepomp installeren op een stabiele ondergrond zodat deze niet kan gaan trillen. Omdat dit niet altijd mogelijk is zijn er ook bevestigingsstangen die worden gemaakt van rubber om zo trilling zo veel mogelijk te dempen. Bij Warmgarant plaatsen we de warmtepomp op BigFoots of wordt deze door middel van een muurbeugel bevestigd. 
Een andere optie is om een geluidsisolerende omkasting voor de warmtepomp aan te schaffen. Deze houden het geluid tegen en zien er fraai uit maar er zit wel een prijskaartje aan. 

 

Advies over installatie

De installatie van een warmtepomp is echt vakwerk. Bij Warmgarant sturen we altijd eerst een van onze installateurs bij je langs voor een technische opname. Tijdens deze technische opname checkt de installateur de huidige installatie en de woning om te zien wat de beste manier is van installeren waarbij ook rekening wordt gehouden met het geluid. Na het bezoek ontvang je een offerte op maat zodat je exact weet wat de gehele installatie kost.