Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om je woning te verwarmen.

Zonder het te weten hebben veel mensen al een warmtepomp in huis. Namelijk de koelkast. Dit is in feite een omgekeerde warmtepomp. Hierin wordt de binnenwarmte onttrokken zodat de temperatuur in de koelkast daalt. De onttrokken warmte wordt weer afgegeven aan de buitenkant.

Een warmtepomp werkt volgens ditzelfde principe. De warmte die zit in de lucht, bodem of het grondwater wordt omgezet in warmte om de woning te verwarmen. De warmtepomp kan daarmee de cv-ketel en/of boiler vervangen.

Een warmtepomp werkt op stroom. Bij het gebruik van een warmtepomp neemt het stroomverbruik in huis dus toe. Daarentegen is het gebruik van gas niet meer nodig. Minder gasverbruik zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van jouw woning. Oftewel: duurzame energie en lagere energiekosten!

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hybride warmtepomp

Dit is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en is aangesloten op de cv-ketel. De warmtepomp is verantwoordelijk voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel zorgt dan alleen nog voor warm water. Ook kan de cv-ketel bijspringen als het echt koud wordt.

Ventilatie warmtepomp

Werkt samen met de mechanische ventilatie. Hierbij maakt de warmtepomp gebruik van de warme binnenlucht. Veel huizen zijn uitgerust met een mechanisch afzuigsysteem voor ventilatie, bijvoorbeeld via roosters in de gevel. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit deze circulerende lucht en maakt hier warmte van.

Een voorbeeld van de ventilatiewarmtepomp is de spaarpomp. Deze werkt samen met de mechanische ventilatie. Hierbij maakt de warmtepomp gebruik van de warme binnenlucht. Veel huizen zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem, bijvoorbeeld via roosters in het plafond. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit deze circulerende lucht en maakt hier warmte van.

Vaak is er nog een ander apparaat nodig voor de aanvoer van warmtwater. Bijvoorbeeld een boiler. Een Spaarpomp kan ook weer met de cv-ketel samenwerken. Zo zijn er veel opties binnen de categorie warmtepompen waarmee het altijd kijken is welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Volledig elektrisch

Een volledig elektrische warmtepomp maakt helemaal geen gebruik van gas. In dit geval zorgt de warmtepomp + boiler voor de verwarming, ventilatie en het warme water uit de kraan. Heb je een elektrisch gasfornuis? Dan ben je met de installatie van de elektrische warmtepomp volledig van het gas af.

Wat kost een warmtepomp

Er zijn veel verschillende opties en keuzes bij de aanschaf van een warmtepomp. Daarmee is het lastig om zo een prijs af te geven voor een warmtepomp. Dit kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is belangrijk om te weten dat er vanuit de Nederlandse overheid subsidie wordt gegeven op warmtepompen. Deze zogenaamde ISDE subsidie is bedoeld om zo meer duurzame energie te gebruiken. Afhankelijk van de warmtepomp die je laat installeren geldt een bepaald subsidie bedrag. Voor de inventum Spaarpomp komt dit bedrag bijvoorbeeld op €1500,- subsidie.

Sluiten

Warmgarant maakt gebruik van cookies. Deze plaatsen wij om een optimale gebruikerservaring op onze website te kunnen garanderen. Mogen wij cookies plaatsen?