Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om je woning te verwarmen.

Zonder het te weten hebben veel mensen al een warmtepomp in huis. Namelijk de koelkast. Dit is in feite een omgekeerde warmtepomp. Hierin wordt de binnenwarmte onttrokken zodat de temperatuur in de koelkast daalt. De onttrokken warmte wordt weer afgegeven aan de buitenkant.

Een warmtepomp werkt volgens ditzelfde principe. De warmte die zit in de lucht, bodem of het grondwater wordt omgezet in warmte om de woning te verwarmen. De warmtepomp kan daarmee de cv-ketel en/of boiler vervangen.

Een warmtepomp werkt op stroom. Bij het gebruik van een warmtepomp neemt het stroomverbruik in huis dus toe. Daarentegen is het gebruik van gas niet meer nodig. Minder gasverbruik zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van jouw woning. Oftewel: duurzame energie en lagere energiekosten!

 

Benieuwd of je woning geschikt is?

Vul in 5 minuten het aanvraagformulier in en ontdek of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp.

Vul het aanvraagformulier in

Ben je op zoek naar informatie over de Xtend hybride warmtepomp en hoe het installatietraject zal verlopen? Vraag dan nu het Xtend informatiepakket aan!

 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hybride warmtepomp

Dit is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en is aangesloten op de cv-ketel. De hybride warmtepomp is verantwoordelijk voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel zorgt dan alleen nog voor warm water. Ook kan de cv-ketel bijspringen als het echt koud wordt.

Volledig elektrisch

Een volledig elektrische warmtepomp maakt helemaal geen gebruik van gas. In dit geval zorgt de warmtepomp + boiler voor de verwarming, ventilatie en het warme water uit de kraan. Heb je een elektrisch fornuis? Dan ben je met de installatie van de elektrische warmtepomp volledig van het gas af.

 

Wat kost een warmtepomp?

Er zijn veel verschillende opties en keuzes bij de aanschaf van een warmtepomp. Daarmee is het lastig om de kosten van een warmtepomp met één antwoord te duiden. Dit kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is belangrijk om te weten dat er vanuit de Nederlandse overheid subsidie wordt gegeven op warmtepompen. Deze zogenaamde ISDE subsidie is bedoeld om zo meer duurzame energie te gebruiken. Afhankelijk van de warmtepomp die je laat installeren geldt een bepaald subsidie bedrag.