Warmtepomp kopen inclusief installatie

Het kopen van een warmtepomp wordt een steeds aantrekkelijker alternatief voor een cv-ketel. Omdat het apparaat op stroom werkt in plaats van gas is het een veel duurzamere oplossing en met de huidige gasprijzen scheelt het ook nog eens flink in de kosten. Daarnaast wil de overheid iedereen stimuleren om groener te gaan verwarmen en dus zijn er subsidieregelingen die het kopen van een warmtepomp steeds betaalbaarder maken. Ontdek hier alles over de aanschaf van een (hybride) warmtepomp en de installatie ervan.

Inhoudsopgave

Waarom                                                            
Geschikt
Vergelijken
Kosten
Hybride of all electric
Xtend

Waarom een warmtepomp kopen

Lagere gasrekening - Een warmtepomp gebruikt stroom om je woning te verwarmen waardoor je gasrekening enorm daalt of zelfs teruggebracht wordt tot 0. 

Milieuvriendelijk - Omdat je geen gas meer gebruikt verminder je je CO2 uitstoot wat goed is voor het milieu

Klaar voor de toekomst - In 2026 wordt een (hybride) warmtepomp de nieuwe standaard bij vervanging van een cv-ketel.

 

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

In sommige gevallen wordt het afgeraden om een warmtepomp te installeren. Als je woning bijvoorbeeld te klein is of niet goed is geïsoleerd dan is een warmtepomp niet de beste manier om je woning te verwarmen. Een warmtepomp wordt pas rendabel bij een bepaald gebruik en als je warmte niet te snel wegvloeit.

Ben je benieuwd of een je woning geschikt is voor een warmtepomp dan kun je nu het gratis aanvraagformulier invullen.

Vul het aanvraagformulier in

Ben je op zoek naar informatie over de Xtend hybride warmtepomp en hoe het installatietraject zal verlopen? Vraag dan nu het Xtend informatiepakket aan!

 

Warmtepompen vergelijken

Als je je aan het oriënteren bent op een warmtepomp zijn er een aantal punten waar ze sterk van elkaar verschillen. De belangrijkste punten om warmtepompen op te vergelijken zijn jouw warmtebehoefte, het rendement en het geluidsniveau.

De warmtebehoefte

Bij de keuze voor een warmtepomp is het belangrijk dat je kijkt naar je water- en warmtebehoefte. Om te weten welke warmtepomp geschikt is moet je allereerst weten hoeveel oppervlakte er moet worden verwarmd. Je kan hiervoor de totale vierkante meters van het huis nemen maar je kan ook bedenken of alle kamers en trapkasten ook moeten worden verwarmd. Het is handig om voor jezelf het aantal vierkante meters en vierkante kubieke meters bij de hand te houden. Ook het type woning is hierbij van invloed. Zo heeft een rijtjeshuis of tussenwoning een andere warmtebehoefte als dat van een hoekwoning of vrijstaand huis.

Het helpt hierbij om ook voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor afgiftesysteem je hebt, wat voor isolatiemaatregelen al zijn genomen en wat je jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik is. Met deze gegevens op zak kan je zelf warmtepompen vergelijken op het vermogen.

Het rendement

Om te berekenen wat je investering in een warmtepomp gaat opleveren is het altijd van belang om het rendement te berekenen. Bij een warmtepomp wordt gerekend met een COP-waarde. Deze beschrijft hoe efficiënt de stroom wordt omgezet in warmte. Bij een COP-waarde van 5 wordt er voor iedere kilowatt elektriciteit 5 kilowatt aan warmte geproduceerd.

Met een warmtepomp ga je ook flink besparen op je gasrekening wat ook veel invloed heeft op de terugverdientijd van het apparaat. Daarbij komt dan wel dat de energiekosten omhoog gaan maar niet zoveel stijgen als de besparing op gas.

Het geluidsniveau

Daarnaast is het van belang om te checken naar het geluidsniveau van de warmtepomp. Omdat de meeste installaties een binnen- en een buitenunit bevatten wordt er per onderdeel het niveau van het aantal decibel opgegeven. Wel zo fijn als het binnenshuis geen storende factor wordt maar ook buiten moet je er rekening mee houden dat je buren geen overlast ondervinden van het geluid.

 

De kosten van een warmtepomp

Om de totale kosten van een warmtepomp te berekenen, is het belangrijk om naast de aanschafprijs ook de installatiekosten mee te nemen. Voor het plaatsen van een warmtepomp zijn er vaak extra werkzaamheden nodig. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van leidingwerk of het huren van een hoogwerker.

De prijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest voor jouw woning. Een hybride warmtepomp is een stuk goedkoper in de aanschaf ten op zichten van bijvoorbeeld een grond warmtepomp.

Na aanschaf moet de warmtepomp ook nog worden geïnstalleerd. De kosten voor de installatie verschillen per bedrijf en per installatie. In sommige gevallen zijn de kosten voor installatie opgenomen in de verkoopprijs dus let hier goed op bij het vergelijken van prijzen.

Een warmtepomp heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan de klassieke cv-ketel. Dit neemt niet weg dat het toch wel wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd er een professional naar te laten kijken. Zo’n servicebeurt kan je € 150 euro kosten of je kan een onderhoudsabonnement afsluiten voor € 5 per maand.

 

De subsidie voor een warmtepomp

Om de inwoners van Nederland te stimuleren om een warmtepomp te kopen heeft de overheid een subsidie voor warmtepompen beschikbaar gesteld. De meeste warmtepompen komen hiervoor in aanmerking. Zo krijg je voor een Xtend € 2.400 terug op het aankoopbedrag.

 

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp

Een hybride warmtepomp en een all electric warmtepomp verschillen voornamelijk van elkaar op duurzaamheid en prijs.

Een hybride warmtepomp wordt aangesloten op je cv-ketel en neemt voor een groot deel de verwarming op zich. Alleen op de momenten dat het te koud is buiten om warmte uit de lucht te onttrekken springt de cv-ketel bij om je woning warm te houden. Als je kiest voor een all electric warmtepomp dan ga je volledig van het gas af en verwarm je je huis dus een stuk duurzamer.

Daar tegenover staat wel dat de all electric variant een stuk hoger ligt qua prijs. Dit komt omdat er meer komt kijken bij een installatie en er is ook een boilervat nodig om voor warmwater te zorgen als het te koud wordt voor de warmtepomp om te verwarmen.

Een hybride warmtepomp is dus een stuk betaalbaarder en eenvoudige te installeren maar de warmtepomp is de meest groene oplossing.

 

Doe de 50 graden test

Een manier om erachter te komen of jouw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp is door het uitvoeren van de 50 graden test. Met deze test zet je je cv-ketel op een lagere verwarmingsstand en ervaar je hoe het is om te verwarmen met een warmtepomp.

 

De Intergas Xtend

De Xtend is de eerste hybride warmtepomp ontwikkeld door Intergas. Deze is ontworpen om perfect aan te sluiten op de hybrid ready cv-ketels van Intergas om zo het hoogst mogelijke rendement te behalen. Met een vermogen van 5 kW kan deze lucht / water warmtepomp tot wel 80% besparen op je gasrekening zonder dat je hoeft in te leveren op comfort.