CW waarde cv-ketel

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe cv-ketel kom je al gauw in een wir war van verschillende merken en toestellen. Maar hoe kom je er nu achter welke cv-ketel je nodig hebt? Een goed uitgangspunt hiervoor is de CW waarde van de ketel. De CW waarde van de cv-ketel geeft namelijk aan hoeveel warm water het toestel levert.

Waarom is CW waarde belangrijk?

Het is belangrijk om een cv-ketel te kiezen die past bij jouw woning en warm water behoefte. Als je een te lage CW waarde kiest dan wordt er te weinig warm water geleverd waardoor je onder een slappe douchestraal komt te staan. Aan de andere kant is ook een te hoge CW waarde niet goed. Dit zorgt ervoor dat er te veel warm water wordt geleverd waardoor je structureel te veel betaalt. 

CW waarde zelf bepalen

Kom er in 2 minuten achter welke cv-ketel het beste past bij jouw situatie.

Doe de cv-ketel kieswijzer

 

CW3

Een CW3 cv-ketel is gericht op de kleine en middelgrote huishoudens en de bewoners van een appartement of tussenwoning. Een CW3 levert minimaal 10 liter per minuut met water van 40 graden dus als je een gewone douchekop hebt en je hoeft niet de douche en de warm water kraan tegelijkertijd te gebruiken dan is een CW3 voor jou. Daarnaast is een CW3 zeer compact waardoor deze in iedere soort woning past.

CW3 of CW4

Het verschil tussen een CW3 en een CW4 cv-ketel zit hem voornamelijk in het vermogen om warm water te leveren. Een CW4 richt zich op de middelgrote huishoudens en de bewoners van tussen- of hoekwoning. Het toestel levert net iets meer kracht en geeft een beter comfort als u bijvoorbeeld een bad of regendouche heeft.

CW4

Met een CW4 cv-ketel kan een middelgroot huishouden en bewoners van een tussen- of hoekwoning worden voorzien van warm water. Met dit toestel wordt er minimaal 12,5 liter op 40 graden per minuut geleverd. Dit houdt in dat je een douche aan kan zetten en tegelijkertijd langzaamaan een badkuip kan vullen. 

CW4 of CW5

De keuze voor een CW4 of CW5 is sterk afhankelijk van hoeveel warm water kranen je tegelijkertijd wilt gebruiken. Wil je met gemak twee of meer kranen gebruiken dan is een CW5 meer geschikt. Zo kan je rustig gaan douchen terwijl er iemand bijvoorbeeld staat af te wassen. Bij de CW5 krijg je namelijk 5 liter per minuut meer wat voor het wooncomfort een groot verschil kan maken.

CW5

Met de CW5 cv-ketels van Intergas wordt er genoeg warm water geleverd voor een middelgroot gezin of als je in een grote woning woont zoals een twee-onder-1-kap of een vrijstaand huis. Het toestel kan minimaal 15 liter warm water per minuut op 40 graden leveren waardoor een stortdouche of twee waterbesparende douches geen probleem is. 

CW5 of CW6

De overstap naar een CW6 is verstandig als je een groot gezin hebt en twee badkamers hebt die tegelijkertijd moeten werken. Ook als de woning dusdanig groot is en er veel oppervlakte moet worden verwarmd wordt een slag groter dan de CW5 aangeraden.

CW6

De CW6 toestellen zijn voor de grootste huishoudens en woningen. Deze leveren op meerdere plekken tegelijkertijd warm water en hebben een ingebouwd vat waar warm water wordt opgeslagen. Zo is er altijd direct warm water beschikbaar. Deze luxe modellen zijn dan ook vaak een stuk duurder dan zijn kleinere collega’s. 

Welke CW waarde heb je nodig voor een stortdouche?

Ben je op zoek naar de juiste cv-ketel zodat je genoeg vermogen hebt voor een stortdouche? Dan raden wij een CW5 cv-ketel of hoger aan. Dan ben je er zeker van dat er voldoende warm water wordt geleverd om s’ochtends rustig wakker te worden. 

Vermogen van een cv-ketel

Met het vermogen wordt de mate van hoeveelheid warmte aangegeven dat een cv-ketel levert. Dit wordt ook wel capaciteit genoemd en wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). 

Als het vermogen te klein is, wordt het lastig om op koude winterdagen je hele huis te verwarmen. Maar in de praktijk is dit bijna nooit de oorzaak van een oncomfortabel huis. Slechte inregeling van het systeem wel.

Cv-ketels die zowel voor de verwarming als voor warm water zorgen, hebben altijd genoeg verwarmingsvermogen. Alle ketels die wij testen hebben een vermogen van 20 kW of hoger. Voor de meeste woningen is 10 kW al voldoende.

Combiketels zijn veel krachtiger dan nodig is voor verwarming. Ze leveren snel en veel warm water uit de kraan. Daarvoor is een veel hoger vermogen nodig dan voor verwarming.

Warmwaterprofiel

Op het energielabel van een cv-ketel staat ook het warmwaterprofiel beschreven. Dit is een kraantje met de aanduiding als L, XL of XXL. Hoe meer warm water je nodig hebt, des te groter het geschikte profiel van de ketel. Maar dat gaat slechts voor een deel op.

Het verschilt per cv-ketel welk warmwaterprofiel erbij hoort. De ene CW4 ketel heeft een L profiel, andere juist XXL. Terwijl de hoeveelheid en snelheid van het warme water niet veel uitmaakt. Dat heeft ermee te maken dat fabrikanten het rendement voor warm water dat op het energielabel staat, baseren op dit zelfgekozen profiel.

Met een groter profiel haal je makkelijker een goed rendement. Dat geeft natuurlijk geen eerlijke vergelijking tussen ketels.