Subsidie warmtepomp

Krijg ik subsidie voor mijn warmtepomp?

Ja, de warmtepomp valt onder de subsidieregeling van het ISDE. Je krijgt minimaal € 500 subsidie op de aankoop van een warmtepomp. Hoe hoog dit bedrag werkelijk is hangt af van het type warmtepomp dat je koopt. Hierbij geldt dat hoe zuiniger de pomp, des te hoger de subsidie. 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je uiteraard voldoen aan een aantal voorwaarden. Om te beginnen moet je de eigenaar van het huis zijn en moet dit je hoofdverblijf zijn. De andere voorwaarden zijn:

 • De warmtepomp is een nieuw product
 • De warmtepomp heeft een maximaal thermisch vermogen van 400 kW en voor geschakelde installaties geldt een maximaal vermogen van 500 kW
 • De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimte- of tapwaterverwarming
 • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019
 • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur

Wat verder nog goed is om te weten is dat je zelf het project betaald en pas achteraf je subsidie kunt aanvragen en terugkrijgen. Ook moet je in bezit zijn van een factuur en een betaalbewijs om de subsidie aan te vragen en moet je ervoor zorgen dat je deze binnen 24 maanden na installatie aanvraagt. 

Wat is ISDE?

De ISDE staat investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De subsidie is in het leven geroepen om woningeigenaren en zakelijke gebruikers te stimuleren tot het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand. 

Hiervoor wordt jaarlijks een budget beschikbaar gesteld en loopt in ieder geval nog tot 2030. Het beschikbare bedrag in 2023 is € 350 miljoen en is bedoeld voor de aankoop van onder andere zonneboilers, isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. 

Wat is de warmtepomp subsidie 2023

In 2023 is de warmtepomp subsidie gemiddeld 30% van de aankoopprijs. Hierbij is het minimale bedrag € 500 en kan dit oplopen tot zo’n € 10.000, afhankelijk van het type warmtepomp en zijn vermogen.

Hoeveel is de subsidie op een Intergas Xtend warmtepomp?

Op de aanschaf van een Intergas Xtend hybride warmtepomp kan je subsidie terugvragen en ontvang je € 2.400 terug. Je kan dit terugvinden in de ISDE meldcodelijst onder de meldcode KA 22154. Deze code wordt ook gebruikt voor het aanvragen van subsidie. 

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Het aanvragen van de ISDE subsidie voor je warmtepomp gebeurt in een aantal stappen. Lees de voorwaarden goed door voordat je begint want er moeten een aantal handelingen worden uitgevoerd tijdens het installatietraject. 

Zoek de meldcode op

Iedere warmtepomp heeft een meldcode die je moet vermelden bij je subsidieaanvraag. Op de website van de overheid staat een meldcodelijst waarin je jouw type warmtepomp kan opzoeken. Het is handig om deze bij de hand te houden want deze komt op een aantal momenten aan bod.

Laat de warmtepomp installeren

Je kan pas subsidie aanvragen na de aankoop en installatie van je warmtepomp. Vraag bij deze stap of het bedrijf de meldcode op de factuur wil vermelden. Ook is het belangrijk om het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs te bewaren. Het bewijs van aanschaf is bijvoorbeeld een getekende offerte maar kan ook een bevestiging van de opdracht per mail zijn. Het betaalbewijs is een bevestiging dat er is betaald zoals een factuur waarop dit is aangegeven.

Vraag de ISDE-subsidie aan

Om de ISDE subsidie aan te vragen heb je een DigiD nodig. Als je deze nog niet hebt moet je deze eerst aanvragen. Dit duurt meestal enkele werkdagen. 

Voor de aanvraag moet je een aantal documenten opsturen om te bewijzen dat je daadwerkelijk een warmtepomp hebt aangeschaft. Dit bevat onder andere:

 • De meldcode van de warmtepomp
 • Het typenummer en de naam van het merk van de warmtepomp
 • Bewijs van aanschaf en betaalbewijs
 • Datum van aanschaf
 • Datum van installatie
 • Contactgegevens van het bouwbedrijf inclusief een contactpersoon

Let op dat je binnen 24 maanden na installatie de subsidie aanvraagt.