Subsidie warmtepomp

Krijg ik subsidie voor mijn warmtepomp?

Ja, de warmtepomp valt onder de subsidieregeling van het ISDE. Je krijgt minimaal € 500 subsidie op de aankoop van een warmtepomp. Hoe hoog dit bedrag werkelijk is hangt af van het type warmtepomp dat je koopt. Hierbij geldt dat hoe zuiniger de pomp, des te hoger de subsidie. 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je uiteraard voldoen aan een aantal voorwaarden. Om te beginnen moet je de eigenaar van het huis zijn en moet dit je hoofdverblijf zijn. De andere voorwaarden zijn:

  • De warmtepomp is een nieuw product
  • De warmtepomp heeft een maximaal thermisch vermogen van 400 kW en voor geschakelde installaties geldt een maximaal vermogen van 500 kW
  • De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimte- of tapwaterverwarming
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur

Wat verder nog goed is om te weten is dat je zelf het project betaald en pas achteraf je subsidie kunt aanvragen en terugkrijgen. Ook moet je in bezit zijn van een factuur en een betaalbewijs om de subsidie aan te vragen en moet je ervoor zorgen dat je deze binnen 24 maanden na installatie aanvraagt. 

 

Wat is ISDE?

De ISDE staat investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De subsidie is in het leven geroepen om woningeigenaren en zakelijke gebruikers te stimuleren tot het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand. 

Hiervoor wordt jaarlijks een budget beschikbaar gesteld en loopt in ieder geval nog tot 2030. Het beschikbare bedrag in 2023 is € 350 miljoen en is bedoeld voor de aankoop van onder andere zonneboilers, isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. 

Wat is de warmtepomp subsidie 2023

In 2023 is de warmtepomp subsidie gemiddeld 30% van de aankoopprijs. Hierbij is het minimale bedrag € 500 en kan dit oplopen tot zo’n € 10.000, afhankelijk van het type warmtepomp en zijn vermogen.

Hoeveel is de subsidie op een Intergas Xtend warmtepomp?

Op de aanschaf van een Intergas Xtend hybride warmtepomp kan je subsidie terugvragen en ontvang je € 2.400 terug. Je kan dit terugvinden in de ISDE meldcodelijst onder de meldcode KA 22154. Deze code wordt ook gebruikt voor het aanvragen van subsidie. 

 

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Het aanvragen van de ISDE subsidie voor je warmtepomp kan pas worden gedaan na dat de hybride warmtepomp is geinstalleerd. Dit betekent dus dat je zelf het hele bedrag moet betalen en vervolgens de aanvraag indient en terugkrijgt. Lees voordat je begint met de installatie goed de door. Er moeten namelijk een aantal handelingen worden uitgevoerd tijdens het installatietraject. Na de installatie heb je 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen.